Vokal kord nodülü olan yetişkin bireylerde pipet fonasyonu egzersizinin etkililiğinin incelenmesi
Investigation the effectiveness of straw phonation exercise in adults with vocal fold nodules
- Tez No: 551248
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELÇİN TADIHAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Pipet fonasyonu egzersizi, Vokal fonksiyon egzersizi, Ses terapisi, Vokal kord nodülleri, Etkililik
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada, vokal kord nodülü olan yetişkin kadınlara uygulanacak ses terapisi uygulamalarından“Vokal Fonksiyon Egzersizi + Pipet Fonasyonu Egzersizi”(deney grup) ile sadece“Vokal Fonksiyon Egzersizi”(kontrol grup) yöntemlerinden hangisinin daha etkili olduğunun ortaya konması amaçlanmıştır. On iki kadın katılımcı seçkisiz olarak deney ve kontrol gruplarına eşit şekilde dağıtılmıştır. Katılımcılara haftada bir seans olmak üzere 6 seans terapi uygulanmıştır. Her iki gruba da vokal hijyen, nefes egzersizi ve vokal fonksiyon egzersizi anlatılmış, ek olarak gruplardan birinde pipet fonasyonu egzersizi çalışılmıştır. Terapi öncesi ve sonrası iki kere ölçüm alınmış, maksimum fonasyon süresi ve s/z oranı hesaplanmış, GRBAS skalası, akustik ölçüm, Ses Handikap İndeksi ile Sesle İlgili Yaşam Kalitesi Ölçeğine ait veriler toplanmıştır. Veriler istatistiksel olarak grup içi ön test ve son test ve gruplar arası karşılaştırılmıştır. Analizlere göre grup içi deney grubunda G, R, B ve S özellikleri, shimmer ve SPI parametreleri ve SHİ skorları, kontrol grubunda G, B, A ve S özellikleri, jitter parametresi, SHİ ve SİYKÖ skorları son testte daha iyi bulunmuştur. Maksimum fonasyon süresi ve s/z oranında fark bulunmamıştır. Gruplar arası analizde maksimum fonasyon süresinin ve B özelliğinin fark verileri deney grubunun ve maksimum fonasyon süresinin ön test verileri kontrol grubunun lehine anlamlı bulunmuştur. SHİ ve SİYKÖ skorları, akustik parametreler, s/z oranı ve G, R, A ve S özelliklerinde fark bulunmamıştır. Sesin işitsel–algısal ve katılımcıların öz değerlendirmelerine göre deney grubunda seste iyi yönde bir ilerleme görülmüş ve katılımcılar daha rahat ve kolay ses ürettiklerini belirtmişlerdir. Pipet fonasyonu egzersizi terapilerde olumlu sonuçlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to determine which therapy implementation is effective to adult women with vocal fold nodules. Implementations were designed as“Vocal Function Exercise + Straw Phonation Exercise”(experiment group) and only“Vocal Funtion Exercise”(control group). Twelve women participants were randomly and equally assigned to one of two groups. Therapy sessions performed once a week and six sessions in total. Vocal hygiene, breath exercise and vocal function exercise explained and practiced in both groups. Additionally straw phonation exercise was practised with one of two groups. The duration of maximum phonation, s/z ratio were measured before and after therapy sessions. Also the data of acoustic measurements, Voice Handicap Index, GRBAS scale and Voice Related Quality of Life Scale were collected before and after therapies. Statistical analysis was carried out to compare outcomes within pre and post test and between therapy groups. According to statistical analysis of within groups; G, R, B and S features of GRBAS, shimmer and SPI parameters and VHI scores of experiment and G, B, A and S, jitter parameter, VHI and V-RQOL scores of control group were found better at post test. There is no difference at maximum phonation duration and s/z ratio. Maximum phonation duration and breathiness' difference data were found better at experiment group at between groups analyses. There were no difference at VHI and V-RQOL scores, acoustic parameters, s/z ratio and G, R, A and S features. Auditory – perceptual and self assessment of voice demonstrate that straw phonation exercise is effective and provides improvements in voice. Moreover, participants who practiced straw phonation exercise indicated that they produce more relaxed and easy phonation. Keyword: Straw phonation exercise, Vocal function exercises, Voice therapy, Vocal fold nodules, Effectiveness