Türkiye'de yetişen bazı bitki türlerinin antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerinin incelenmesi
The investigation of antimicrobial and antioxidant properties of some plant species growing in turkey
- Tez No: 551425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Eczacılık ve Farmakoloji, Botany, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Alkanna macrophylla, Sphaerophysa kotschyana, Gagea villosa var. villosa, Erysimum sintenisianum, Polygonum sivasicum, Alkanna macrophylla, Sphaerophysa kotschyana, Gagea villosa var. villosa, Erysimum sintenisianum, Polygonum sivasicum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de doğal olarak yetişen Alkanna macrophylla Boiss. & Heldr., Sphaerophysa kotschyana Boiss., Gagea villosa var. villosa (Bieb.) Duby, Erysimum sintenisianum Bornm. ve Polygonum sivasicum Kit Tan & Yıldız bitkilerinin antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteleri araştırılmıştır. Bu kapsamda bitkilerin kurutulmuş toprak üstü kısımları metanol, etil asetat, kloroform ve etanol ile ekstre edilmiştir. P. sivasicum dışındaki bütün türlerde antimikrobiyal etkinlik görülmüş ve E. sintenisianum en geniş etki spektrumuna sahip bitki olarak belirlenmiştir. Minimum inhibitör konsantrasyonları genel olarak 0,2 mg/mL, 0,4 mg/mL ve 0,8 mg/mL olarak bulunmuştur. Bitkilerin tüm ekstrelerinin antioksidan özellik gösterdiği tespit edilmiş ve P. sivasicum, G. villosa var. villosa ve A. macrophylla bitkilerinin çeşitli ekstrelerinde standart madde olarak kullanılan askorbik asite kıyasla yüksek serbest radikal süpürücü etki görülmüştür. Ekstrelerin toplam fenolik madde miktarlarının 9,67 mg GAE/g ile 918,56 mg GAE/g aralığında, toplam flavonoit miktarlarının ise 6,19 mg QE/g ile 68,57 mg GAE/g aralığında değerler aldığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar incelediğimiz türlerin antimikrobiyal ve antioksidan olarak kullanılabilme potansiyellerinin olduğunu göstermiştir ve bu açıdan daha ayrıntılı araştırılmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, antimicrobial and antioxidant activities of Alkanna macrophylla Boiss. & Heldr., Sphaerophysa kotschyana Boiss., Gagea villosa var. villosa (Bieb.) Duby, Erysimum sintenisianum Bornm. and Polygonum sivasicum Kit Tan & Yıldız growing naturally in Turkey were investigated. In this context, dried above-ground parts of the plants were extracted with methanol, ethyl acetate, chloroform and ethanol.. Antimicrobial activity was observed in all species except P. sivasicum. E. sintenisianum was determined as the plant with the broadest spectrum activity. Minimum inhibitory concentrations of the extracts were found to be generally 0,2 mg/mL, 0,4 mg/mL and 0,8 mg/mL.. All extracts of plants exhibited antioxidant properties. Higher free radical scavenging activity than ascorbic acid used as standard antioxidant compound was observed in various extracts of P. sivasicum, G. villosa var. villosa and A. macrophylla. The total phenolic content of the extracts was found to be between 9,67 mg GAE/g and 918,56 mg GAE/g, and the total flavonoid content of the extracts was between 6,19 mg QE/g and 68,57 mg GAE/g. These results have shown that the species we have studied have the potential to be used as antimicrobial and antioxidant and need to be investigated in more detail.