Psikolojik güçlendirmenin yenilikçi iş davranışına etkisinde örgütsel bağlılığın aracılık rolü: Türkiye otomotiv üreticileri araştırması
The intermediary role of organizational commitment in regard to the effect of psychological empowerment on innovative work behaviour: A study on automotive manufacturers in Turkey
- Tez No: 551472
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR AKGEMCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, Psikolojik Güçlendirme, Yenilikçi Davranış, Yenilikçi İş Davranışı, Yenilikçilik, Örgütsel Bağlılık, Aracılık Etkisi, Otomotiv Sektörü, Otomotiv Üreticileri, Beyaz Yakalı Çalışanlar, Empowerment, Psychological Empowerment, Innovative Behavior, Innovative Work Behavior, Organizational Commitment, Mediation Effect, Automotive Sector, Automotive Manufacturers, White Collar Employees
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu tez çalışması, psikolojik güçlendirmenin (PG) yenilikçi iş davranışına (YİD) etkisinde örgütsel bağlılığın (ÖB) aracılık rolünün belirlenmesine yöneliktir. Araştırma, Türkiye'de üretimi yapılan otomotiv firmalarının, çeşitli birimlerinde görev yapan beyaz yakalı çalışanlara uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, analize uygun 406 adet anket verisi elde edilmiştir. Araştırmada hipotezlerin belirlenmesinde ve test edilmesinde Baron ve Keeny (1986)'nin aracılık etkisi ile ilgili önerdiği dört aşamalı yaklaşım kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezleri yapısal eşitlik modeli (YEM) ile sınanmıştır. Araştırmanın temel amacı kapsamında; psikolojik güçlendirmenin yenilikçi iş davranışı üzerinde etkisinin pozitif ve anlamlı olduğu ve bu etkide örgütsel bağlılığın kısmi aracı role sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca psikolojik güçlendirmenin boyutlarının yenilikçi iş davranışının boyutları üzerindeki etkisinde, örgütsel bağlılığın aracı (kısmi/tam) etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel bağlılık, anlam boyutunun fikir üretme & araştırma, özerklik & etki boyutunun fikri destekleme & uygulama boyutu üzerindeki etkisinde kısmi aracı, diğer tüm ilişkilerde ise tam aracı rol üstlenmiştir. Analizler sonucu elde edilen bulgular genel olarak araştırma hipotezlerini doğrulamıştır. Elde edilen bulgulara dayalı olarak araştırmacılara ve uygulayıcılara bazı öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to determine the mediation role of organizational commitment (OC) regarding the effect of psychological empowerment (PE) on innovative work behavior (IWB). The study was administered to white collar employees working in various departments of automotive companies manufacturing vehicle in Turkey. 406 survey forms suitable for analysis were obtained as a result of the study. The four-step model proposed by Baron and Keeny (1986) regarding the mediation role was used in the determination and testing of the research hypotheses. The hypotheses of the study were tested using the structural equation modelling (SEM). It was found within the scope of the primary purpose of the study that psychological empowerment had a positive and significant effect on innovative work behavior and that organizational commitment had a partial mediator role in this effect. In addition, regarding the effect of dimension of psychological empowerment on innovative work behaviour, organizational commitment was found to have a mediator (prtial/full) effect. Organizational commitment assumed a partial mediator role in the effect of meaning demension on idea generation & research, a partial mediator role in the effect of autonomy & effect dimension on idea endorsement & implementation and full mediator in all the other dimensions. The findings obtained as a result of analyses generally corroborated the research hypotheses. Based on the data collected as a result of the analysis, recommendations were offered to the researchers and to the appliers.