Depresyonun, çocukluk çağı travmaları, aleksitimi ile ilişkisinin incelenmesi
Evaluatin of the relationship between depression, alexithymia, childhood traumas
  1. Tez No: 551549
  2. Yazar: CENAN MAYDA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK MELTEM TAŞDEMİR ERİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Aleksitimi, Çocukluk Çağı Travmaları, Depression, Alexithymia, Childhood Traumas
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Çalışmada, depresyonun çocukluk çağı travmaları ve aleksitimi ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada depresyon hastaları grubu (vaka grubu), Np İstanbul Beyin Hastanesi'ne depresyon tedavisi için başvuran ve depresyon dışında psikiyatrik hastalığı bulunmayan 40 bireyden oluşturuldu. Kontrol grubu, sağlıklı olduğunu belirten 40 bireyden oluşturuldu. Araştırma grubu, depresyon hastaları grubu ve kontrol grubuna dahil edilen bireylerin tümünü kapsamaktadır. Araştırmada kişisel bilgi toplamak için sosyo-demografik veri formu (SDVF) bireylerin depresyon düzeylerini belirlemek için Beck Depresyon Envanteri (BDE), çocukluktaki travmaları saptamak için Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ), aleksitimik belirtileri ölçmek için Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAS-20), depresyonun diğer psikiyatrik belirtilerle ilişkisini ölçmek için Ruhsal Belirti Tarama Ölçeği (SCL-90-R) uygulandı. Çalışmamızda, vaka grubunda depresyon (p=0,000), çocukluk çağı travmaları (p=0,005), aleksitimik belirti (p=0,012) ve ruhsal belirti düzeylerinin (p=0,000) kontrol grubuna göre anlamlı farklılık gösterdiği ve/veya çok yüksek düzeyde anlamlı farklılık gösterdiği saptandı. Araştırma grubunda, depresyon ile çocukluk çağı travmaları arasında (p=0,000), depresyon ile duyguları tanıma zorluğu arasında (p=0,000), depresyon ile ruhsal belirtiler arasında (p=0,000), aleksitimik belirtiler ile çocukluk çağı travmaları arasında (p=0,005) pozitif yönlü ve çok yüksek düzeyde anlamlı korelasyon saptandı. Araştırma grubunda, depresyon ile aleksitimik (p=0,010) belirtiler arasında anlamlı korelasyon saptandı. Depresyon hastaları grubunda, depresyon ile duygusal istismar arasında (p=0,002), depresyon ile genel semptom ortalaması arasında (p=0,002) pozitif yönlü ve çok yüksek düzeyde anlamlı korelasyon saptandı. Vaka grubunda, depresyon ile çocukluk çağı travmaları arasında (p=0,014), depresyon ile duyguları tanıma zorluğu arasında (p=0,017), aleksitimik belirtiler ile çocukluk çağı travmaları arasında (p=0,047) pozitif yönlü ve anlamlı korelasyon saptandı.
Özet (Çeviri)
The relationship between early childhood traumas-alexithymia and depression was studied in this research. Depression patients group (Case group) of the research consisted of 40 people who applied to NP Istanbul Hospital for depression treatment and have no other psychiatric illness. Control group consisted of 40 psychologicallly healthy people. Research group consists of all people under the name of both depression patients group and control group. In this research, socio-demographic data form (SDVF) was used to collect data, Beck Depression Inventory (BDI) was used to determine the stages of depression, Childhood Trauma Scale (CTQ) was used to detect childhood traumas, Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) was used to measure the symptoms related to alexithymia, Mental Symptom Scanning Scale (SCL-90-R) was implemented to measure the relation between depression and other psychiatric symptoms. In this study, it was detected that the levels of depression (p=0,000), childhood traumas (p=0,005), alexithymia (p=0,012) and mental symptoms (p=0,000) was either meaningful or indicating a high level significant difference in case group compared to control group. In research group, positive and highly meanigful correlation was detected between depression and childhood traumas (p=0,000), between depression and the difficulty to recognize emotions (p=0,000), between depression and mental symptoms (p=0,000), between symptoms related to alexithymia and childhood traumas (p=0,005). In research group, meaningful correlation was detected between depression and symptoms related to alexithymia (p=0,010). In depression patients group, positive and highly meaningful correlation was detected between depression and emotional exploitation (p=0,002), between depression and general symptom average (p=0,002). In case group, positive and meaningful correlation was detected between depression and childhood traumas (p=0,014), between depression and the difficulty to recognize emotions (p=0,017), between the symptoms related to alexithymia and childhood traumas (p=0,047).