Bipolar bozukluğu olan hastalarda çocukluk çağı travmalarının, zihin kuramı ve aleksitimi ile ilişkisi
The relationship between, childhood traumas, theory of mind, alexithymia in bipolar disorder patients
  1. Tez No: 781355
  2. Yazar: UĞUR TAKIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: bipolar bozukluk, çocukluk çağı travması, zihin kuramı, aleksitimi, bipolar disorder, childhood trauma, theory of mind, alexithymia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Çalışmamızda, bipolar bozukluğu (BB) olan remisyon dönemindeki hastalarda çocukluk çağı travmaları(ÇÇT), aleksitimi ve zihin kuramı yetilerinin sağlıklı popülasyonla karşılaştırılması, çocukluk çağı travmaları, aleksitimi ve zihin kuramı ilişkisinin tespiti ve BB'nin klinik özellikleri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, çalışma ölçütlerini karşılayan ve kliniğimizde takip edilmekte olan 50 bipolar bozukluk hastası ile yaş, cinsiyet ve eğitim durumu açısından eşleştirilmiş 50 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplamda 100 kişi dahil edildi. Araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden katılımcıların sosyodemografik verilerinin alınmasının ardından, Young Mani Değerlendirme Ölçeği (YMDÖ) ve Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (HDDÖ), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ), Dokuz Eylül Zihin Kuramı Ölçeği (DEZİKÖ), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ) uygulandı. Bulgular: BB grubunda ÇÇTÖ-toplam skoru ve alt ölçek skorlarının tamamı sağlıklı gruba göre anlamlı ölçüde yüksek saptandı. Hastaların ÇÇT genel oranı % 64 olarak bulundu. ÇÇT içinde en sık görülen % 64 ile fiziksel ihmal, % 52'sinde duygusal istismar, %40'ında duygusal ihmal, %36'sında fiziksel istismar, en az görülen ise %26 oranıyla cinsel istismardı. BB grubunda TAÖ-Toplam skoru ve alt alt ölçek skorlarının tamamı sağlıklı gruba göre anlamlı ölçüde yüksek saptandı. BB grubundaki aleksitimik bireylerin yüzdesi sağlıklı gruptan anlamlı derecede fazla bulundu. Gruplar, DEZİKÖ toplam skoru, 1. düzey yanlış inanç, 2. düzey yanlış inanç, ironi/ima kavrama, metafor kavrama, pot kırma puanları açısından kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı. Çocukken aile dışından biri tarafından psikolojik şiddete maruz kalanların bipolar bozukluk riskinin maruz kalmayanlara göre yaklaşık 7 kat daha fazla olduğu; fiziksel saldırıya maruz kalanların bipolar bozukluk riskinin, kalmayanlara göre yaklaşık 7 kat daha fazla olduğu tespit edildi. Çocukken aile bireyleri dışındakilerin neden olduğu fiziksel saldırıya tanık olanların bipolar bozukluk riski olmayanlara göre 17 kat daha fazla olduğu saptandı. Çocukken aile içi siddete tanık olanların bipolar bozukluk riskinin olmayanlara göre yaklaşık 7,5 kat daha fazla olduğu bulundu. 1.derece yakınlarda psikiyatrik hastalık öyküsü olanların bipolar bozukluk riskinin olmayanlara göre yaklaşık 10 kat daha fazla olduğu, 1.derece yakınlarda bipolar bozukluk olanların bipolar bozukluk riskinin olmayanlara göre yaklaşık 11 kat daha fazla olduğu bulundu. Sonuç: Sonuç olarak, bipolar bozukluk hastalarının sağlıklı kontrolle göre daha fazla çocukluk çağı travmaları yaşadıkları, remisyon döneminde olmalarına rağmen daha düşük zihin kuramı yetilerine sahip oldukları ve aleksitimik özelliklerinin daha belirgin olduğu saptandı. Bu durum bipolar bozukluğun doğasının çok yönlülüğü ve genetik-çevre etkileşiminin bütüncül değerlendirilmesi açısından daha büyük örneklemli çalışmalara kapı aralamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim of Study; The aim of this study is to investigate whether there is a difference in childhood traumas, theory of mind and alexithymia between patients diagnosed with bipolar disorder and healthy controls. In addition, it was aimed to determine the relationship between childhood traumas, alexithymia and theory of mind and to examine the relationship between the clinical characteristics of Bipolar Disorder(BD) and the course of the disease. Materials and Methods: Our study included 50 Bipolar Disorder patients who met the study criteria and were being followed in our clinic and 50 healthy controls; a total of 100 people were included, matched in terms of age, gender and educational status. The sociodemographic questionnaire, Childhood Trauma Scale (CTQ-28), Toronto Alexithymia Scale (TAS), Dokuz Eylül Theory of Mind Index (DEToMI), Hamilton Depression Rating Scale (HDRS) and Young Mania Rating Scale (YMRS) were applied to all participants. Results: In bipolar disorder patients, the CTQ-28-Total score and all subscale scores were significantly higher than in the healthy group. We found the overall rate of childhood trauma in patients to be 64%; the most common rates of childhood trauma were physical neglect with 64%, emotional abuse with 52%, emotional neglect with 40%, physical abuse with 36%, and sexual abuse with 26%. TAS-Total score and all sub-subscale scores of BD patients were found to be significantly higher than the healthy group. The percentage of alexithymic individuals in the BB group was significantly higher than in the healthy group. Patients had significantly lower meanscores from DEToMI first-order false belief, second-order false belief, heating subtest, metaphor comprehension, Faux pas subtests and DEToMI total compared to healthy controls. The risk of bipolar disorder is approximately 7 times higher for those who were exposed to psychological violence by someone outside the family as a child; It was determined that the risk of bipolar disorder in those who were physically assaulted was approximately 7 times higher than those who did not. . It was found that those who witnessed physical assault as children were 17 times more likely to have bipolar disorder than those who did not. It was found that those who witnessed domestic violence as children had an approximately 7.5 times greater risk of bipolar disorder than those who did not. It was found that the risk of bipolar disorder is approximately 10 times higher for those with a history of psychiatric illness in first-degree relatives, and about 11 times higher risk of Bipolar Disorder in those with bipolar disorder in first-degree relatives. Conclusion; As a result, it was determined that patients with bipolar disorder experienced more childhood traumas than healthy controls, had lower theory of mind abilities despite being in remission, and had more pronounced alexithymic features. It opens the door to larger sample studies in terms of the versatility of the causes of bipolar disorder and the evaluation of the genetic-environment interaction.