Vektör tabanlı tıbbi illüstrasyon uygulamaları
Vector-based medical illustration applications
- Tez No: 551557
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi İllüstrasyon, Vektörel İllüstrasyon, Vektörel Teknik, Çizim, Medical Illustration, Vectorial Illustration, Vectorial Technic, Drawing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Tıbbi illüstrasyon, canlıların anatomisini ele alan, çizim, resim veya görsellerle ayrıntılandıran, aktaran bilimsel işleve sahip bir açıklama yöntemidir. Bilimsel bir işleve sahip olan tıbbi illüstrasyon, bedenin anlaşılmasında, tıbbi müdahale ve yöntemlerde, öğrenme ve uygulama süreçlerinde tıp bilimi için vazgeçilmez bir açıklama yöntemi olarak araştırmanın konusunu oluşturmuştur. Tıbbi illüstrasyonun temel konu olarak ele alındığı bu araştırma, tarih boyunca bedenler üzerine görselleştirilen tıbbi illüstrasyonun gelişim sürecini tıp bilimi ile birlikte incelemeyi, ayrıca tıp bilimi alanlarında yapılan müdahalelerin ve bedenlerin tanınmasına, anlatılmasına yönelik tıbbi illüstrasyonların vektör tabanlı teknik ile nasıl yapıldığını uygulamalar ile açıklamasını amaçlamıştır. Araştırmada elde edilen veriler nitel araştırma yöntemlerinden gözlem ve tarama biçimi çerçevesinde; tıbbi illüstrasyon, tarihsel gelişimi ve katkıda bulunan önemli temsilcileri hakkında belge ve görsel incelemesini, araştırmanın uygulama aşamasında ise tıp biliminin farklı alanlarında yayınlanan raporlardan yararlanarak vektör tabanlı illüstrasyon tekniği ile tıbbi illüstrasyonların yapılması şeklinde olmuştur. Araştırmanın sonucunda, tıbbi illüstrasyon, tıp bilimi ile birlikte tarih boyunca bedene ait bilinmeyenleri tanıtmak için ortak bir çizgide ilerlemiş, dönemlerin seçkin hekim sanatçıların sundukları katkılar ve teknoloji ekseninde geliştiği görülmüştür. Aynı zamanda işlevleri bakımından tıp bilimi, anatomiyi öğrenmek üzere bedenler üzerine uyguladığı yöntem ve incelemeleri geliştirip bilgi üretirken, tıbbi illüstrasyon ise elde edilen bilgi, bulgu ve yöntemlerle beraber anatomiyi oluşturan her bir yapıyı parçalar halinde anlaşılır kılmaya ve aktarmaya çalışarak, uygulamalarla görsel bir süreci oluşturduğu anlaşılmıştır. Ayrıca araştırma kapsamında yapılması hedeflenen tıp dallarına yönelik vektörel tıbbi illüstrasyonların görsel yorumlanması yapılarak, uygulama aşamalarıyla ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Medical illustration is a method of explanation which has scientific function that transmits the anatomy of living things, elaborates with drawings, pictures or visuals. The medical illustration, which has a scientific function, is the subject of research as an indispensable explanation method for medical science in the understanding of body, medical intervention and methods, learning and application processes. This study, considered as the main subject of medical illustration aims to analyse the development process of the medical illustration visualized on bodies throughout history with medical science, also aims to explain how medical illustrations for describing and describing the interventions and bodies in the fields of medical science are made with vector-based techniques. The data obtained from the research was formed within the framework of observation and screening form of qualitative research methods; medical illustration, historical development and contributing important representatives of the document and visual review has been made. In the application phase of the study, medical illustrations were made with vector based illustration technique by using the reports published in different fields of medical science. As a result of the research, the medical illustration, together with medical science, has progressed in a common line to introduce the body's unknowns throughout history. It has been seen that the medical illustration develops in terms of the contributions of the elite physician artists and the technology. At the same time, in the context of its functions, medical science develops methods and investigations on the bodies to learn anatomy, it is understood that the medical illustration creates a visual process with the applications by trying to understand and transfer each structure that constitutes the anatomy together with the information, findings and methods obtained. Also, visual interpretation of vector medical illustrations for the branches of medicine intended to be carried out within the scope of the research has been demonstrated by the application stages.