Bayburt şehrinde kültürel varlıklar ile doğal çevre ilişkisi
The relationship between cultural assets and natural environment in Bayburt city
- Tez No: 551563
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Halk Bilimi (Folklor), Geography, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Bayburt, kültür, Bayburt kültürü, doğal çevre, Bayburt, culture, Bayburt culture, natural environment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kültür, ortaya çıktığı yer ile sıkı bir ilişki içerisindedir. Kültürü oluşturan varlıklar oluşum süreçlerinde iklim, yer şekilleri, doğal kaynaklar ve benzeri coğrafi şartlardan etkilenerek meydana gelmiştir. Bir yerin kültürel yapısına bakılarak söz konusu yer hakkında pek çok bilgi elde etmek mümkündür. Bu amaçla Bayburt'un kültürel varlıkları olan el sanatları, giyim, yemekler, efsaneler gibi kültürel ögeler tek tek ele alınarak coğrafya ile ilişkilendirilip değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelerin sonucunda bazı kültürel varlıkların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı ve varlığını devam ettirebilmesi için özünü kaybetmeden günümüz şartlarına uygun bir şekilde restore edilmeye çalışıldığı görülmüştür. Bazı kültürel varlıklar için bu çalışmaların olumlu sonuçlar vererek önem kazandığı gözlemlenmiştir. Bu çalışmada Bayburt ilinin lokasyonu, Bayburt'un başlıca özellikleri ve Bayburt kültürünü oluşturan varlıklar incelenerek coğrafya ile olan ilişkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma doğrultusunda anket çalışması yapılarak analizi hazırlanmıştır. Kültürel varlıkların geçmişten günümüze değişimi incelenmiş, günümüz şartlarındaki durumu, neden olan faktörler ile birlikte ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Culture is in a close relationship with its place of origin. Cultures, landforms, natural resources, etc. has been affected by geographical conditions. It is possible to obtain a lot of information about the place by looking at the cultural structure of a place. For this purpose, cultural elements such as handicrafts, clothing, dishes and legends, which are the cultural assets of Bayburt, have been considered and evaluated with geography. As a result of these evaluations, it has been observed that some cultural assets are in danger of extinction and they are trying to be restored in accordance with today's conditions without losing their essence in order to maintain their existence. It has been observed that these studies have gained importance by giving positive results for some cultural assets. In this study, the location of Bayburt, the main characteristics of Bayburt and the assets that make up the Bayburt culture were examined and the relationship with the geography was tried to be revealed. In the study direction, a survey was conducted and its analysis was prepared. The change of cultural assets from past to present is examined together with the factors that cause it.