Türkiye'de adliye çalışanlarının sendikal eğilimleri Edirne örneği
Predisposition of courthouse workers against unions in Turkey: Edirne
- Tez No: 551588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ENGİN SANAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Memur sendikacılığı, Adliye, Memur, Edirne, Public Servant Union, Courthouse, Officer, Edirne
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Dünya üzerinde“Sanayi Devrimi”ile birlikte sömürülen işçiler çok geçmeden örgütlenme faaliyetlerine başlarken, kamu görevlilerinin örgütlenmesi çok daha sonraları gerçekleşmiştir. Bunun en önemli nedenlerinin arasında, kamu çalışanlarının, başka bir deyişle“devlet görevlilerinin”yıllar boyunca çok daha iyi çalışma koşulları ve yüksek standartlara sahip olmaları ve toplum içinde işçilere verilmeyen pek çok imtiyaza sahip olmaları gelmektedir. Ancak yıllar geçtikçe, küreselleşme ile birlikte“devlet görevlisi”teriminin giderek yerini“kamu işçisi”terimine bırakması ile birlikte imtiyazlarının çoğunu yitiren kamu görevlileri örgütlenme ihtiyacı hissetmeye başlamışlardır. Her ne kadar sayılarının fazla oluşu, işçilere oranla daha bilinçli ve daha düzenli bir çalışma hayatlarının olmasının etkisi ile geniş bir örgütlenme alanı bulmuşlarsa da; hala üzerlerine yapışmış olan“devleti temsil eden kişi”sıfatı nedeni ile pek çok kazanımı elde etmekten uzaktırlar. Bu çalışmada öncelikle, Türkiye'de başını eğitimcilerin çektiği kamu sendikacılığının gelişiminden yola çıkılarak, Edirne Adliyesinde görevli ve sendikaya üye olma hakkı bulunan personelin, neden bir sendikaya üye olmadıklarının yanı sıra, hali hazırda sendika üyesi olan personelin sendikalarına karşı olan bağlılıklarının ne düzeyde olduğu tespit edilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the“Industrial Revolution”, exploited workers around the World started organizing unions. Organization activities of public officials came much more later. The biggest reason of this was the relatively comfortable conditions and high life standarts of the public officals. They had much more privileges than the blue collars. But passing years and globalization turned public officials to public workers. Then they felt the urge to get organized. They were crowded, well-informed and ordinated when they are compared to the workers but they weren't able to get what they want because they were still being seen as a representitive of“The State.”This study's goal is to discover the reasons why the people who work in Edirne Courthouse didn't join a union even if they have every right to join one and to determine the loyalty of courhouse workers who are already a union member.