Suriyeli mültecilerin demografik yapısının Türkiye ekonomisi'nde genç işgücü ve işsizlik üzerindeki etkileri
Demographic structure of Syrian refugees and its effects on youth labour force unemployment in Turkish economy
  1. Tez No: 551620
  2. Yazar: SEDA AKSÜMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKAN TAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Economics, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Genç İşgücü ve İşsizlik, Suriyeli Mülteci Krizi, Demografik Yapı, Young workforce and unemployment, Syrian Refugee Crisis, Demographic Structure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş milyonlarca Suriyeli'nin Türkiye'ye göç etmek zorunda kalmasına neden olmuş ve bu zorunlu göç hareketi Türkiye için bir takım maliyetler getirmiştir. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre 2019 yılının ilk üç ayında Türkiye'de 3,6 milyon Suriyeli mülteci yaşamaktadır. Mülteci rakamlarının her yıl artarak devam etmesi ve mültecilerin işgücü piyasasına dahil olmaları Türkiye'nin işgücü piyasaları üzerinde olumlu ve olumsuz etkilere yol açmıştır. Bu etkilerin değerlendirilmesi için öncelikli olarak mültecilerin, mevcut demografik yapısı ile Türkiye'nin demografik yapısının karşılaştırılması büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada Türkiye'nin en önemli makroekonomik sorunlarından biri olan genç işsizliğinin tarihsel gelişimi değerlendirilmiş ve mültecilerin Türk işgücü piyasalarına dahil olmaları ile birlikte genç işsizliğinin nasıl etkilendiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Dolayısıyla mültecilerin ve Türkiye'nin demografik yapısındaki benzer ve farklı yönler bu noktada geleceğe dair bazı tahminlerin yapılmasını kolaylaştırmaktadır. TÜİK tarafından hazırlanan nüfus projeksiyonlarına göre Türkiye'nin 20-30 yıl içerisinde demografik yapısının değişeceği ve nüfusun yaşlanma sürecine gireceği belirtilmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda, mültecilerin özellikle yaş yapısının Türkiye'nin demografik yapısında nasıl bir değişime yol açacağı ve demografik değişim süreci boyunca işgücü piyasalarındaki durumlarının tartışılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The civil war started in 2011 caused millions of Syrians having to migrate to Turkey and this forced migration has brought certain costs for Turkey. According to statistics of Immigration Authority General Directorate, in the first three months of 2019, 3 millions of Syrian refugees live in Turkey. Increasing number of the refugees continuously each year and inclusion of the refugees to labor market of Turkey has led to positive and negative effects. To evaluate these effects, it is very important to compare primarily current demographic structure of Turkey and the refugees. In this study, youth unemployment which is one of the most important macroeconomic problems of Turkey has been evaluated and has been studied to determine how refugees effected youth unemployment by being a part of Turkish labor markets. Thereby, similar and different aspects of Turkey's demographic structure and refugees' make some predictions about the future easy at this point. According to population projections prepared by TÜİK, Turkey's demographic structure will change in 20-30 years and enter to the aging process of the population. Based on this information, particularly the age structure of refugees will influence how a change in the demographic structure of Turkey and discussed the situation in the labor market during the process of demographic change highlights the importance of the study. In the light of this information, discussion of what kind of change the age structure of refugees will cause to demographic structure of Turkey and the situation of them in the labor market during the process of demographic change highlights the importance of the study.