Dünya'daki İslami gençlik hareketleri ve Türkiye: Akıncılar ve Milli Türk Talebe Birliği örneği
The Islamic youth movements in the world and Turkey: The example of Akincis and National Turkish Union of Student
  1. Tez No: 551660
  2. Yazar: MÜNİRE GÜL DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF BEHİÇ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Hareketler, İslami Hareketler, İslami Gençlik Hareketleri, Milli Türk Talebe Birliği, Akıncılar Hareketi, Modernleşme, Küreselleşme, İslamcılık, Social Movements, Islamic Movements, Islamic Youth Movements, National Turkish Union of Student, Akincis Movement, Modernization, Globalization, Islamism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Modern İslami Gençlik Hareketleri, 20. yüzyılda ortaya çıkışından bu yana, çağımızın en önemli olgularından biri haline gelmiştir. İslami Gençlik Hareketleri, birer toplumsal hareket olarak insanların ortak prensipler, amaçlar ve sorunlar etrafında, kolektif bilinç, değişim yönelimli amaç, örgütlenme ve süreklilik çerçevesinde bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Bu oluşum, ortaya çıktığı ilk dönemden beri gerek ülkeler bazında gerekse de uluslararası sahada, siyasi, sosyal ve ekonomik sonuçlar doğurmuştur. Özellikle 20. yüzyılda derinleşen modernleşme, küreselleşme ve entegrasyon gibi süreçlerin neticesinde İslami Gençlik Hareketleri teoride ve pratikte daha fazla ön plana çıkmaya başlamış, Sosyal Bilimlerin akademik yazınında daha fazla tercih edilen bir konu haline gelmiştir. Ancak bu konuya ilişkin literatür tarandığında, neticede, popülerliği artmasına karşın eserlerin çoğunun Batı kökenli çalışmalar olduğu ve Türkçe yazında konuya ilişkin siyasi, sosyolojik ve ekonomik boyutları da içeren kapsamlı bir çalışmanın eksikliği ile karşılaşılmıştır. Bu hususta karşılaşılan ve üzerinde durulması gereken bir diğer nokta ise; Batı kökenli ve Oryantalist çerçevedeki çalışmaların çoğunluğunun İslami Gençlik Hareketlerini köktendinci ve radikal terör eylemleri olarak lanse ediliyor olmasıdır. Bu çalışmalarda İslami Hareketlerin toplumsal hareket boyutu göz ardı edilmektedir. Bu tezde, İslami gençlik hareketlerine ilişkin yapılan olumsuz genellemenin önüne geçebilmek ve Türkçe yazındaki eksikliğin giderilmesine katkıda bulunabilmek amacı ile Türkiye'de İslami gençlik hareketi olarak Milli Türk Talebe Birliği ve Akıncılar Hareketi seçilmiştir. Türkiye'nin hem sosyal tabanında hem de siyasetinde öne çıkan bu hareketler dünyadaki İslami Gençlik Hareketleri ile beraber incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Modern Islamic Youth Movements, since its arising in the 20th century, has become one of the most crucial issues of these days. Society coming together around the common principles, problems and associated motives to solve all within the attitude of the collective consciousness aiming to change, built the Islamic Youth Movement as a social movement. This faction has beared many economic, social and politic consequences on both, on a country-basis and international area since it has occured. The movement has loomed large theorically and practically as a result of modernization, globalization, integration and vice versa in adition its being high-demanded topic for academical writings in social sciences. Albeit it emerged that, despite its increasing popularity, many of the works are hesperian while there is not much researchment extending the politic, sociological and economic aspects at once in Turkish academic literature. It is worth to be highlighted that occidental and oriental studies launched the Organization (IYM) as a radical fundamentalist terrorist lobby. In those studies, the social movement dimension of Islamic movements was ignored. In this thesis, National Turkish Union of Student and Akincis Movement appears to be worked on not only to preclude the negative generalizer assumptions but also to supply the deficiency for lack of works on this topic in Turkish belles-lettres. Featured on both, the political and social base of this movements in Turkey have been studied in conjunction with the Islamic Youth Movements in the world.