Bayraktar Bayraklı'nın tefsiri'nde müteşâbih ayetleri yorumlama yöntemi
Bayraktar Bayrakli's method of interpreting the muteshabih verses
- Tez No: 551686
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN PAZARBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bayraklı, Müteşâbih, Muhkem, Te‟vil, Haberî Sıfatlar, Bayraklı, Mutashabih, Muhkam, Interpretation, Habarî attributes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kur‟an‟ı Kerim‟de, müteşâbih diye isimlendirilen bazı ayetler vardır ki bunlar anlamlarındaki kapalılık ve benzerlikten dolayı manası tam olarak anlaşılamayan ayetlerdir. Müfessirlerin bu ayetleri tefsir ve tevil etmelerine karşın, mahiyeti ve hakikati tam olarak ancak Allah tarafından bilinebilen bu ayetlerin bir kısmı kıyamet ve ahiret hayatı gibi gayb alanına giren konulardır. Söz konusu ayetlerin bir kısmı ise Allah‟a nispet edilen el, yüz, gibi zâtî; istiva, istihya, mekr gibi fiili nitelikte olan sıfatlardan oluşmaktadır. Anlaşılması güç bu ayet ve kavramların tevili meselesi, müteşâbihin delaleti ve kapsamı, Kur‟an‟da anlamı anlaşılmayan bir takım ayetlerin bulunup bulunmadığı, gibi birçok soruyu ve sorunu beraberinde getirmiştir. Bu çalışmamızda, müteşâbih ayetlerin tevlini caiz gören ve anlaşılması için çaba sarfeden Bayraktar Bayraklı‟nın söz konusu ayetleri yorumlamadaki yöntemini ele aldık. Müfessir müteşâbih ayetlerin belli anlamlara sahip olduğunu ancak bu anlamların anlaşılması için bu tür ayetlerin muhkem ayetlerle birlikte değerlendirilmesi düşüncesindedir. Ayrıca ona göre belli bir zamanda anlaşılmayan müteşâbih ayetler zamanın geçmesi ve ilmin, bilimin ilerlemesiyle anlaşılır hale gelecektir.
Özet (Çeviri)
There are some verses called mutashabih, non-obvious, which are not full understandable because of their inexpressiveness and similarities. Despite some of exegetes interpret and transcribe these verses, which can be knew their nature and completely truth by Allah, are mostly related to doomsday and life of the hereafter which are realm of unseen. Some parts of mentioned verses are related to some adverbs which are hand, face and so on, and some adjectives which are to manage, to resuscitate, to do a disservice which are ascribed to Allah. Understanding of these verses, whether or not make sense, brought together some questions and as well as the problems. In this works, we have dealt with Bayraktar Bayraklı‟s method of interpreting of these verses and how he can see that is permissible. Exegetes think that these non-obvious verses have to be evaluated together with certain verses to understand what they exactly mean. And also, according to them, some of these non-obvious verses will be understandable in time being and improving the knowledge and science.