Şakülünden kaçmış yapıların irdelenmesi
- Tez No: 55176
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SİNAN ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaykılmış yapılar, Kesit kapasitesi, dolgulu çerçeve, Modelleme
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ŞAKÜLÜNDEN KAÇMIŞ YAPILARIN İRDELENMESİ ( YÜKSEK LİSANS TEZİ ) Varol AKAR GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Haziran 1996 ÖZET Bu çalışmada, yapıların herhangi bir nedenle rijit kütle hareketi yaparak rastgeîe bir doğrultuda dönmesiyle meydana gelen yeni iç kuvvet dağılımları ve deplasmanları incelenmiştir! Şakulimden kaçmış bu yapılar endişe verici görünüşleri ve bozulmuş fonksiyonaliteleri ile ciddi bir problem olarak önümüze çıkmaktadırlar. Bu gibi yapılarda tasarım aşamasında düşünülen taşıyıcı sistemin yük paylaşım ve taşınım şeması tamamen değişmiş bulunmaktadır. Tasarım aşamasına göre farklılaşan bu yeni durumda yapının yük paylaşımının bilinmesi ve gelecekte oluşacak deprem, rüzgar gibi etkiler altında nasıl bir davranış gösterebileceğinin tahmin edilmesi gerekmektedir.Bu amaçla; düzgün çerçevelerden oluşan, kat planlan birbirinin aynı 7 ve 12 katlı iki örnek yapı ele alınarak, yapı dış kenarlarından geçen yatay eksenler etrafında dönme hareketi yapmaları durumu incelenmiştir. Bu ömek yapılar dolgusuz ve dolgulu çerçeveler olarak modellenip, Sap90 yapı analiz programı ile analiz edilmişlerdir. Analiz sonuçlan değerlendirilerek yapıların yeni iç kuvvet dağılımlan incelenip, yapı taşıyıcı sisteminin göçmesine yol açacak sınır durumlan belirlenmiştir. Bilim Kodu :624.03.01
Özet (Çeviri)
ut INVESTIGATION OF STRUCTURES DIVERTED FROM A PLUMB LINE (M.SC. Thesis) Varol AKAR GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY June 1996 ABSTRACT In this study, redistribution of internal forces and displacements of structures occured after structures rotated in any direction with a rigid body movement about a horizontal axis due to any reason is investigated. Structures diverted from the plumb line present a very serious problem due to their disturbing appearances and deformed functions. In such structures, carrying and sharing schemes of load carrying system considered in the design stage change completely. Load sharing scheme of the structure underIV the new condition should be determined and the behaviour of the structure in case of winds and earthquakes should be evaluated. For this purpose, two buildings of 7 and 12 storeys which have the same floor plans and consist of uniform frames are investigated. Structures diverted from the plumb line by rigid body rotation about their horizontal axis passing through outer edges is considered. These typical buildings are modelled as infilled and non-infilled frames and analysed by structural analysis program, SAP90. Based on the results of the analyses distribution of the internal forces of the structure is examined. Finally, limit cases which cause failure are identified. Science Code : 624.03.01 Keys Words : Tilted Structures, Section capacity, Infilled frames, Modelling Total Page :108 Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Sinan ALTIN