Hamsaroz fiyordunun korunması ve turizm ve rekreasyon amaçlı kullanımına yönelik tasarım ölçütlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 55177
  2. Yazar: ÖZLEM ÜSTÜN EROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. T. NUR ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari tasarım, koruma-kullanma dengesi, sürdürülebilirlik, ekoloji, doğa ile birlikte tasarım, tasarım ölçütü, pasif rekreasyon, çevre, mekansal varyasyon, architectural design, balance of conservation and use, sustainilibility, ecology, design with nature, design criteria, passive recreation, environment, spatial variation Page number: 220 Adviser: Assist. Prof. Dr. T. Nur ÇA?LAR ıı
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
Bu çalışmada, taşıdığı özgün mekansal - fiziksel karakteristikleri ile hem doğal hem de turizm ve rekreasyon kullanımları için potansiyel gösteren Sinop - Hamsaroz Fiyordu koruma- kullanma - sürdürürülebilirlik bütünü içinde araştırılmıştır. Fiyordun ismi bazı kaynaklarda Hamsilos, bazılarında ise harita üzerinde şekli bir hamsi burnuna benzetildiği için Hamsi Burnu diye geçmektedir. Ancak; Yerel halk arasında genellikle Hamsaroz diye adlandırılmaktadır. Hamsaroz yaygın bilinen isim olduğu için tez içinde Hamsaroz diye kullanılmıştır. 1. Bölümde konu ile ilgili kavramlar ve tanımlar incelenmiş; 2. Bölümde Sinop ve Hamsaroz'un doğal verileri- fiziksel ve mekansal karakteristikleri incelenerek alanın mevcut doğal potansiyeli saptanmaya çalışılmıştır. 3. Bölüm ekolojik çevre değerlendirme yöntemlerinden birisi olan Mc. Harg'm yöntemi esas alınarak geliştirilerek kullanılan yöntemi açıklamaktadır. 4. Bölümde Sinop'un ve fiyordun turizm ve rekreasyon potansiyeli değerlendirilmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmada, alan için pasif rekreasyon kullanımlarının uygun olduğu görülmüştür. 5.Bölüm mimari tasarım ölçülerinin saptanması ve ölçütlere göre benimsenen tasarımlama anlayışım kapsamaktadır. Sonuç olarak, Hamsaroz' da koruma- kullanma- sürdürülebilirlik bağlamında bir tasarım değerlendirmesi için doğa ile birlikte tasarımın ilke edinilmesinin zorunluluğu ortaya konulmuştur. Bilim Kodu: 601.01.02
Özet (Çeviri)
In this study, Sinop- Hamsaroz Fiord, which has a potential for the usage of both natural and tourism and recreation, has been researched giving importance to the entirity of conservation, usage and sustainibility. In some referances, fiord is called either as Hamsilos or The Cape of Anchovy (Hamsi Burnu). However, it is the local common name Hamsaroz. Therefore; within the thesis it is called as Hamsaroz. In the first chapter, the concepts and definitions about the subject have been examined. In the second chapter, the natural data of Sinop and Hamsaroz- physical and spatial characteristics have been studied and the natural potential of the area has been tried to be determined. In the third chapter, an approach improved and based on the method of Mc.Harg, which is one of the methods about the evaluation of the environment. In the fourth chapter, both the touristic and the recreational potential of Sinop and the fiord have been evaluated. In this study, the usage of passive recreation has been found out to be suitable for the area. The fifth chapter includes the determination of architectural design criteria and the understanding of the appropriated design approach. Finally; in Hamsaroz, in order to provide for a design evaluation within the context of use-conservation and sustainibility it is concluded that the design with nature principle should be followed. Science code: 601.01.02