14-18 yaş grubu ergenlerde sosyal uyum ve spor ilişkisinin incelenmesi
Searching the relationship between social harmony and sports in the teenagers aged 14-18.
- Tez No: 551768
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHİBE AKANDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Spor, Sosyal Uyum Düzeyi, Spor Lisesi, Adolescence, Sports, Social Adaptation Level, Sports High School
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı, 14 – 18 yaş grubu ergenlerde sosyal uyum ve spor ilişkisinin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktır. Araştırmaya Denizli Bozkurt Spor Lisesinde okuyan, 14-18 yaş aralığında kız (80 ), erkek (80) ve Denizli Bozkurt Çok Programlı Anadolu Lisesinde okuyan aynı sayılarda kız ve erkek toplam (320) lise öğrencisi dâhil edilmiştir. Katılımcıların belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanıldı. Araştırmada, mevcut durumu ortayı çıkarmayı amaçlayan betimsel taramaya (Survey) ve ilişkisel taramaya yönelik bir yöntem kullanılmıştır. Araştırma verileri 'Kişisel Bilgi Formu' ve 'Hacettepe Kişilik Envanteri – Sosyal Uyum Alt Ölçeği (Özgüven 1992) aracılığıyla elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde bağımsız değişkenler (okul türü, cinsiyet, kardeş sayısı, sınıf düzeyi, anne - baba eğitim düzeyi) ile Hacettepe Kişilik Envanteri – Sosyal Uyum Alt Ölçeğinden elde edilen puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olup olmadığı non-parametrik testlerden Anova testi, T testi kullanılarak tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların Hacettepe Kişilik Envanteri Sosyal Uyum Alt ölçeğinden elde ettikleri puanlar okul türü, sınıf düzeyi ve annenin eğitim durumu değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterirken; cinsiyet, kardeş sayısı ve babanın eğitim durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığını gösterdi. Sonuç olarak 14 – 18 yaş grubu ergenlerde sosyal uyum ve spor ilişkisinin incelenmesi amacıyla yapılan çalışmada: Spor lisesinde okuyan ve spor ağırlık eğitim alan öğrencilerin sosyal kurallara uyan, başkalarının haklarına saygılı olan, kişisel isteklerini grubun gereksinmelerine göre erteleyebilen kişiler oldukları sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether the relationship between social adaptation and sport in adolescents aged between 14 and 18 varies according to demographic variables. Students with a total number of 320 (80 males and 80 females) aged between 14 and 18 at Denizli Bozkurt Spor Lisesi and Denizli Bozkurt Çok Programlı Anadolu Lisesi likewise were involved in the study. The criterion sampling technique within the purposive sampling methods was used to determine the participants. In the study, a method related to descriptive survey method and correlational survey model was used, which aims to determine the current situation. Research data were obtained through 'Personal Information Form' and 'Hacettepe Personality Inventory' - Social Adaptation Subscale (Özgüven 1992). Whether there is a statistically significant relationship between the independent variables (type of school, gender, number of siblings, class level, and parental education level) and the scores obtained from the Hacettepe Personality Inventory - Social Adaptation Subscale in the analysis of the obtained data was determined through non-parametric tests of Anova test and T test. According to the findings of the study, the scores that the participants obtained from Hacettepe Personality Inventory Social Adaptation subscale showed statistically significant differences as per the variables of school type, class level and mother's educational status whereas there was no statistically significant difference as per gender, number of siblings and father's educational status. As a result, in the study conducted to study the relationship between social adaptation and sport among adolescents aged between 15 and 18; it has been found out that the variables of gender, number of siblings and father's educational status do not have any effect on social adaptation levels whereas subscale social norms score of the social adaptation scale according to the variable of school type has been found to be significantly higher in favor of students at sport high schools. Accordingly, it can be concluded that the students who study at sports high schools and who receive sports based education are those who obey the social rules, respect the rights of others and who can delay their personal demands as per the needs of the group.