Nimûneyên çîrokên derasayî yên Çaldiranê li gorî rêbaza morfolojiyê ya Vladimir Propp
Vladimir Propp'un morfoloji yöntemine göre Çaldıran efsanevi masallari örneği
  1. Tez No: 551844
  2. Yazar: MAZHAR ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Folklor, Vladimir PROPP, Olağanüstü masalların morfolojisi, Çaldıran'ın olağanüstü Masalları, Folklor, Vladimir PROPP, morphlogy of magnificient Tales, legendary tales of Çaldıran
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 488
Özet
Bu çalışmamızda Çaldıran yöresinden derlediğimiz efsanevi masalları Rus Folklorist Vladimir PROPP'UN olağanüstü masalların morfolojisi yöntemine göre analiz edeceğiz. Bilindiği üzere Rus Folklorist Vladimir PROPP masallarda geçerli olan fonksiyonların analiz edilmesinde ve yorumlanmasında ve ayrıca masallarda geçen motiflerin tespit edilmesinde onun olağanüstü masalların morfolojisi yöntemi önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu çalışmamızda ilk bölümde genel olarak folklor ve folklorik çalışmalara yönelişin sebepleri üzerinde duracağız. Bu bölüm ve bu bölümün alt bölümlerinde yine genel olarak Kürt Halk Edebiyatı türleri üzerinde duracağız. Bu bölümün son kısmında ise temel konu alanı veya masallar ve masalların karakteristik özellikleri üzerinde duracağız. İkinci bölümde genel olarak Rûs Folklorîst Vladimir Propp ve onun olağanüstü masalların morfolojisi yöntemi üzerinde duracağız. Daha sonra ise Rus Folklorist Vladimir PROPP'A göre masallarda geçen motif veya fonksiyonlar ve bu motif veya fonksiyonların sınıflandırılması üzerinde durulacaktır. Üçüncü bölüm de ise Çaldıran yöresinden derlenilen bu olağanüstü masalları Rus Folklorist Vladimir PROPP'UN olağanüstü masalların morfolojisi yöntemine göre irdeleyeceğiz. Bu bölümde Çaldıran'dan derlediğimiz efsanevi masalları Vladimir PROPP'UN 100 rus masallarından tespit etmiş olduğu 31 rol/fonksiyona göre inceleyeceğiz. En son bölüm de ise bu çalışmaya konu olan derlenilen masallar ek olarak eklenecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, we will analyse tales which we collected from Çaldıran region according to Russian folklorist Vladimir PROPP's legendary tales morphological method. As you know, Russian folklorist PROPP analysing of valid function in tales, commenting and also in finding motif, there is an important place of his magnificient tales morphology method. In this our study, in the first part, we will basically focus on folklor and cause of trending folkloric studies. In this part and in this part subdivision, we will basically focus on Kurdish Public Literature. At the last part of this section, we will focus fundamental topic area or tale and tales charecteristic feature. At the second part, we will basically focus Russian Folklorist Vladimir PROPP and his magnificient tales morphological method. Later, we will focus motif of in the tales, function and classification according to Russian folklorist Vladimir PROPP. At the thirt part, we will examine tales which collected from Çaldıran region according to Vladimir PROPP's magnificient tales morphology method. In this part we will examine magnificient tales which we collected from Çaldıran region according to Vladimir PROPP's identified 100 Russian tales act/function. At the last part, tales which topics of this study will be attach.