Determination of phytate in Turkish diets by 31P-NMR and iron-precipitation method
Nükleer magnetik rezonans spektroskopi ve demir çöktürme metodları ile Türk yiyeceklerinde fiyat tayini
  1. Tez No: 4048
  2. Yazar: ARZU ERSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK K. ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fitat, fitik asit, inositol, 3 İP Fourier dönüşüm nükleer magnetik rezonans, demir çöktürme. vii, Phytate, phytic acid, inositol, 3 IP Fourier Transform Nuclear Magnetic Resonance.iron-precipitation
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET nükleer magnetik rezonans spektroskopi ve demir çöktürme metodlari ile türk yiyeceklerinde fitat tayini ERSOZ, Arzu Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Namık K. Araş Eylül, 1988 İkili porsiyon tekniği ile sosyal-ekonomik durumu farklı iki değişik guruptan, birbirini takip eden üç gün boyunca diyet örnekleri toplandı. Numuneler parçalandı ve kurutuldu. Fitat miktarları demir çöktürme ve nükleer magnetik rezonans (NMR) teknikleri ile ölçüldü. Pişirme, ıslatma, çimlendirme gibi prosesler fitatın hidrolizine neden olur, bu yüzden 31P-NMR çalışmalarında fosfor pikleri daha düşük inositol verecek şekilde bozulur. Fitatın katı numuneden alınabilme basamağı optimize edildi ve 40 mi 0.5% HC1, 2.0 g numune için en iyi ayırıcı olarak kabul edildi. viDiyet numunelerinin yanı sıra, buğday ve pirinç analizleri de yapıldı. Ortanın üzerinde geliri olan gurubu kapsayan ODTÜ gurubunun fitat miktarı 0.3-2.9 g/kg arasında değişmektedir ve ortalama miktarda 1.55 g/kg'dır. Ortalama buğday miktarı 7.5 g/kg ve pirinç miktarı 1.51 g/kg' dır. Diğer ülkelerin toplam diyetlerindeki fitat miktar analizleri henüz bitmiş değil ve yayınlarda diyetlerdeki fitat derişimleri ile ilgili bilgi çok az.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF PHYTATE IN TURKISH DIETS BY SiP-NMR AND IRON-PRECIPITATION METHOD ERSÖZ, Arzu M. S. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Namık K. Aras September, 1988 We have collected diet samples three consequtive days from two different socio-economic population group by applying duplicate portion technique. They were homogenized and freeze dried. Their phytate contents were determined by iron-precipitation and 31P-NMR methods. We have also analyzed phytate content of wheat and rice samples. Some process such as cooking, soaking, fermentation, germination cause the hydrolysis of phytate, so that phosphorus peaks are broken in 31P-NMR studies, giving rice lower inositol phosphates. Extraction of phytate from the solid samples was optimized, 40 ml 0.5% HC1 was found best extractant up to 2.0g diet samples. The phytate content of METU samples which corresponds to middle-higher income population group, varies between 0.3-2.9 g/kg ivdried diet with an average 1.55 g/kg. The average phytate content of wheat and rice were found to be 6.25 g/kg and 1.51 g/kg, respectively. Phytate content of total diet of other countries are not well established and very few results are givin in literature.