Anonim Türk masallarında toplumsal cinsiyet bağlamında kadın
The woman in the context of gender in anonymous Turkish tales
  1. Tez No: 551863
  2. Yazar: CEREN KARAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AYDOĞAN BOSCHELE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, İletişim Bilimleri, Folklore, Turkish Language and Literature, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Gender in fairy tales, Anonymous Turkish fairy tales, Woman in fairy tales
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Masallar, bireyler ve toplumlar üzerinde etki alanı en güçlü sözlü anlatı türlerindendir. Sözlü anlatının bu güçlü formu iletişim bilimleriyle ilgilenenlerin de her daim ilgisinin çekmiştir. Bir iletişim formu olarak masallar, geçmişten günümüze kulaktan kulağa, kuşaktan kuşağa yayılarak, içinden doğduğu toplumdan etkilendiği gibi, zamanla farklı coğrafyalara yayılmasının etkisiyle de başka toplumlardan ve kültürlerden de etkilenerek günümüzdeki hallerine ulaşmışlardır. Önceleri sadece çocuklar için anlatılan bir tür olarak algılanmış olsa da zamanla toplumsal yaşayışı düzene sokabilecek davranışların da temellerini oluşturmuşlardır. Masallar kişilere, doğrunun, yanlışın, iyi ve kötü olanın ne olduğuna dair bilgiler vermektedir. Toplumsal yaşamın gündelik pratikleri ve toplumsal cinsiyet rolleri masallarda masal kahramanları aracılığıyla kendini göstermektedir. Bu çalışmada toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında kadının anonim Türk masallarında nasıl yer bulduğunu açıklamak amacıyla üç farklı masal, söylem analizi yöntemiyle ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Fairy tales are one of the strongest forms of verbal narrative on individuals and societies. This powerful form of verbal narrative has always drawn interest in those interested in communication sciences. As a form of communication, fairy tales has been spreading from ear to ear, from generation to generation, and as influenced by the society in which they were born, as a result of spreading to different geographies over time, they have been influenced by other societies and cultures and reached their present state. Although they were initially perceived as a kind of narrative for children, they formed the basis of behaviors that could regulate social life. Fairy tales give people information about what is right, wrong, good and bad. The everyday practices of social life and gender roles are manifested through fairy tale heroes in fairy tales. In this study, in order to explain how women have found a place in anonymous Turkish tales in the context of gender roles, three different tale samples were analyzed by using discourse analysis method.