Sosyal medyanın tüketici algısına etkisi ve Konya Selçuk Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir uygulama
Effect of social media on consumer perception and an application on Konya Selçuk University students
- Tez No: 551867
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUGAY ARAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Tüketici, Tüketici Algısı, Social Media, Consumer, Consumer Perception
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İletişim, insanlığın varoluşundan beri yüzyıllar boyunca bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmış ve insanoğlu bu ihtiyacın üstesinden gelebilecek araçları, çözümleri bulmuştur. Dumanla iletişim kuran ilk insanlık, gelişen teknolojiler sayesinde zaman ve mekandan bağımsız bir şekilde iletişim kurabilmektedir. Ancak her geçen gün bu iletişim türünün de çeşitleri ve şekilleri ortaya çıkmaktadır. Bunlardan birisi de tezin konusunu teşkil eden Sosyal Medya'dır. Sosyal medya hayatımızı kolaylaştıran, iletişim ve etkileşim araçlarını içeren günümüzün en önemli iletişim platformlarından birisidir. Bu çalışmanın amacı Selçuk Ünversitesi Öğrencilerinin sosyal medya kullanımını belirlemek, satın alma ve satın alma sonrası tutumlarını incelemektir. Bu amaçla veri toplamak için anket tekniğinden yararlanılmıştır. 600 öğrenciden elde edilen veriler SPSS istatistik programı ile çözümlenerek analiz edilmiştir. Araştırmada güvenilirlik analizi, faktör analizi, betimsel analizlerin yanı sıra cinsiyet, yaş değişkenlerine göre tüketicilerin satın alma öncesi ve satın alma sonrası davranışlarının farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amacıyla Kruskal Wallis, Mann Whitney U testleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication has emerged as a need for centuries since the existence of humanity and humanity has found the tools and solutions that can overcome this need. The first humanity that communicates with smoke is now able to communicate independently of time and space thanks to developing technologies. However, each day variety of communication forms appear. One of them is Social Media which is the subject of this thesis. Social media is one of the most important communication platforms of today which includes our communication and interaction tools. The aim of this study is to determine the social media usage of Selçuk University students and to evaluate their attitudes during purchase and post purchase. For this purpose, the survey technique was used to collect data. The data obtained from 600 students were analyzed via SPSS statistical program. Kruskal Wallis, Mann Whitney U tests were conducted in order to determine whether consumers' pre-purchase and post-purchase behaviors differ according to gender, age variables, as well as reliability analysis, factor analysis, descriptive analysis.