The effect of US term structure of interest rates on Turkish stock market volatility
ABD faiz oranları vade yapısının Türk hisse senedi piyasası volatilitesine etkisi
  1. Tez No: 551919
  2. Yazar: SAADET AYÇA ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Hisse Senedi Piyasası, ABD Faiz Oranları Vade Yapısı, Beklenti Faktörü, Vade Primi, US Term Structure, Expectation Factor, Maturity Premium, Turkish Stock Market Volatility
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Hisse senedi piyasasının volatilitesi, gerek portföy yatırımlarının fiyatlamalarını değerlendirebilmek gerekse de etkin portföy yönetimi yapabilmek açısından önemli bir unsurdur. Bu nedenle hem araştırmacılar hem de politika yapıcılar bu dinamikleri anlamak ve açıklayabilmek için önemli çaba sarf etmişlerdir. Hisse senedi volatilitesi kavramını tartışırken, birçok araştırmacı faiz oranlarının başını çektiği makroekonomik faktörlerin etkisini öncelikle araştırmıştır. Fisher denklemi ile önerildiği üzere, beklenen enflasyon oranı, faiz oranını belirleyen önemli bir faktördür. Getiri eğrisi veya faiz oranı vade yapısı üzerine yapılan çalışmalar göstermiştir ki faiz oranı vade yapısı, enflasyon veya resesyon gibi gelecekteki ekonominin genel durumu hakkında bir takım bilgilere sahiptir. Faiz oranı vade yapısının uzun dönemli faiz oranları üzerine etkisi, politika yapıcılar tarafından ekonomiye yön vermek adına oldukça uzun bir süredir kullanılmaktadır. Bu noktadan hareketle faiz oranları vade yapısının hisse senedi volatilitesi üzerinde de bir etkisi olabileceği varsayılmaktadır. Bu yüksek lisans tezinde, ABD faiz oranları vade yapısının (USTS) Türk Hisse Senedi Piyasası volatilitesi üzerine etkisi, Beklenti Faktörü ve Vade Primi olarak iki ayrı bileşene ayrıştırılması yolu ile araştırılmaktadır. Bu tez ile ABD faiz oranlarının vade yapısındaki bir değişimin, Türk hisse senedi piyasasına olan etkisi ve bunun hangi bileşenden kaynaklı olduğunun ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. 2008 subprime krizinin olası etkilerini görebilmek amacıyla, örneklem periyodu 15 Eylül 2008 öncesini ve sonrasını içerecek şekilde seçilmiştir. İki bileşene ayrılan USTS verilerinin, haftalık olarak hesaplanan Borsa İstanbul sektör endekslerinin volatilitesi ile analizi için Genelleştirilmiş Momentler Yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, özellikle Beklenti Faktörü bileşeninin Türk hisse senedi piyasasına bir etkisi olduğuna dair bulgular gözlemlenmiştir. Ancak bu etkinin 2008 subprime krizinin hemen sonrasında kaybolduğu da gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Stock market volatility is an important concept for the investors in assessing the risk of their portfolios for either asset pricing or portfolio management purposes. For this reason, researchers and policy makers put significant efforts to understand the dynamics behind the stock market volatility. While discussing the stock market volatility, many researchers studied the effect of macro-economic factors headed by interest rates. As suggested by Fisher Equation, expected inflation rates are an important factor determining interest rates. Studies on the term structure of interest rate or the yield curve revealed that term structure contains information about the future economic conditions such as inflation or the future general state of the economy such as a recession or an expansion period. This characteristics of term structure of interest rates are used by policy makers for a long time in order to provide direction to the economy by utilizing its influencing effect on long term interest rates. Thus as a further assumption, term structure of interest rates may contain information on the stock volatility as well. In this thesis the effect of term structure of the US interest rates on Turkish Stock Market volatility is investigated by decomposing term structure into two components as Expectation Factor and Maturity Premium. Thus, with this thesis it is aimed to find out whether any change in the US term structure of interest rate affects Turkish stock market volatility and if there is any effect, which component pose more impact on which sectors and at what magnitude. In order to see the effects of the global 2008 subprime crisis the sample period had been chosen to include this period. The effects of the US Term Structure (USTS) on the weekly volatility of Turkish stock market sector index returns are analysed using the Generalize Method of Moments. As a result of the analysis, it has been found that US Term Structure of interest rates especially the Expectation Factor component, affects Turkish Stock Market volatility. However, it is also observed that this effect disappeared in the period right after the 2008 Subprime crisis.