Marcus Terentius Varro'nun de Lingua Latina eserinin VIII. – X. kitapları çerçevesinde antikçağda benzeşim (Analogia) – ayrışım (Anomalia) ihtilafı ve Varro'nun bu ihtilaftaki tutumu
The debate on analogia (Analogy) and anomalia (Anomaly) in the ancient era within the framework between the eighth and the tenth books of de lingua latina by Marcus Terentius Varro and Varro's position regarding the debate
  1. Tez No: 551937
  2. Yazar: AHMET DOĞUCAN HANEGELİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEDİA DEMİRİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Linguistics, Ancient Linguistics and Cultures
  6. Anahtar Kelimeler: Varro, De Lingua Latina, Dilbilgisi, Dilbilim, Analogia, Benzeşim, Varro, De Lingua Latina, Grammar, Linguistics, Analogia, Analogy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Latin Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada Marcus Terentius Varro'nun De Lingua Latina adlı eserinin VIII. – X. kitaplarında işlenen benzeşim (analogia) – ayrışım (anomalia) tartışması ve Varro'nun bu tartışmada yer aldığı konum araştırılacaktır. Antikçağın dil evreninde önemli bir yere sahip olan bu tartışma Helen dünyasında başlamış, Roma'nın entelektüel çevrelerine sirayet etmiştir. Analogia kavramı, matematiksel ölçülerde kabul edilebilecek bir dil düzenini ifade eder ve modern dilbilimde de kendine yer bulur. Varro'nun eseri bu kavram bağlamında antikçağdan günümüze kalan en önemli eser olduğu için ve kendi döneminde genel Latince dilbilgisine dair yazılmış en kapsamlı eser olduğu için eserin bu tartışmayı içeren bölümü referans olarak alınacak ve döneminin en büyük alimi olarak kabul edilen M. T. Varro'nun bu tartışmaya dair görüşleri bu eserin ışığında incelenecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the debate on analogy and anomaly that was treated between the eighth and the tenth book of De Lingua Latina by Marcus Terentius Varro and Varro's position regarding the debate will be explored. Being in the key position in the lingual world of antiquity, this debate had begun in Greek world and later spread to the intellectual environment of Rome. The term analogy refers to a lingual order that might be acceptable within the framework of mathematics and takes place in the modern linguistics too. Since the work of Varro is the most prominent work concerning the subject and most comprehensive one written on the grammar of Latin at the time, the related chapter within the work that includes the debate will be taken as reference and the point of view of M. T. Varro, who was accepted as the most educated Roman, will be examined in the light of this work.