The impact of financial fragility on firm performance: An analysis of BIST companies, 2005-2017
Finansal kırılganlığın şirket performansına etkisi: BİST şirketlerinin bir analizi, 2005-2017
  1. Tez No: 551957
  2. Yazar: TOLGA TUZCUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA DİLVİN TAŞKIN YEŞİLOVA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kırılganlık, Şirket Performansı, Erken Uyarı Göstergeleri, Panel Veri Analizi, Financial Fragility, Firm Performance, Early Warning Indicators, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
İşletmeler tipik bir yaşam döngüsüne sahiplerdir; hukuki olarak kurulurlar, ilk olarak filizlenirler, büyürler ve istikrar ve olgunlaşma dönemini geçirirler. Diğer yandan, sık ve birbirini tekrar edebilen iniş ve çöküş dönemleri de bu döngünün olağan bir parçasıdır. Bu tür negatif dönemler, doğru bir şekilde yönetilmedikleri zaman kaçınılmaz olarak iflas ile sonuçlanmaktadırlar. Şirket finansalları ve piyasa verilerine dayanan finansal sıkıntı ve performans tahmin modellerine literatürde sıkça rastlansa da bütünsel makro seviye göstergeleri modellere dahil eden çalışmalar nadir gözlenmektedir. Bu açıklamalar ışığında, çalışmanın amacı finansal kırılganlığın şirket performansı üzerinde etkisini panel veri modelleri ile analiz etmektir. Literatür araştırması sonucunda finansal kırılganlık dokuz makroekonomik bağımsız değişken; finansal performans da üç bağımlı değişken ile temsil edilmiştir. Borsa İstanbul'da işlem gören 492 farklı şirketin 2005-2017 dönemine ait 4,193 adet gözleminden elde edilen verilerle her bir firma performans değişkeni için seçili dokuz makroekonomik değişkeni içeren regresyon modelleri oluşturulmuştur. Ampirik sonuçlar, seçili değişkenler ışığında finansal kırılganlık ile şirket performansı arasında anlamlı bir ilişkinin var olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Business firms have a typical life cycle; they legally come into being, have an initial start-up phase, grow and enjoy stabilization and maturity. On the other hand, downturns occur frequently and even consecutively. Managed improperly, bankruptcy is the ultimate end. Whereas distress and performance prediction studies utilizing accounting-based and market-based firm data were voluminous in the literature, those incorporating aggregate indicators were scarce. Accordingly, the aim of this study was to analyze the impact of financial fragility on firm performance through panel data regression models. An in-depth analysis of the literature suggested that financial fragility be represented by nine macroeconomic indicators as the regressors and firm performance with three independent variables. Integrating data from 4,193 observations of 492 diverse listed companies on Istanbul Stock Exchange with coverage from 2005 to 2017, separate regression models were constituted for each firm performance construct with selected nine indicators of the given years. Empirical findings primarily suggested that a significant relationship existed between financial fragility and firm performance based on selected representative parameters.