L-name ile oluşturulan preeklampsi modeli üzerinden yavru ratlarda otizm spektrum bozuklukların araştırılması
Investigation of autism spectrum disorders in rat pups via preeclampsia model created by L-name
  1. Tez No: 551958
  2. Yazar: ÖZCE ZEYNEP AKÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TAYFUN UZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Nöroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Public Health, Neurology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, Otizm Spektrum Bozukluğu, Preeklampsi, L-NAME, Nörogelişimsel Bozukluk, Autism, Autism Spectrum Disorder, Preeclampsia, L-NAME, Neurodevelopmental Disorder
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Otizm Spektrum Bozukluklarına (OSB) yol açabilecek birçok neden ileri sürülmüştür, ancak hala otizm ve OSB'ye yol açabileceği iddia edilen sebeplerin teori açısından anlaşılırlığında eksiklikler bulunmaktadır. Bu tezin hipotezi preeklampsi otizmin davranışsal belirtilerine yol açmasıdır. Ayıca preeklampsi modeli (PM) aracılığı ile yeni bir Otizm Rodent Modeli oluşturmak hedeflenmiştir. Preeklampsi, gebelikte yüksek tansiyon ile ortaya çıkan ve idrarda önemli miktarda protein kaçağı ile kendini gösteren bir gebelik hastalığıdır. Yüksek tansiyon sebebiyle daralan plasental arterler, fetüste malnutrisyona sebep olmakta, bu da yeni doğanda gelişimsel problemlere yol açmaktadır. Preeklampsinin gelişimsel fizyolojik bozukluklar üzerindeki rolü üzerine literatürde çok sayıda yayın bulunmaktadır. Preeklampsi dünya çapında hamileliklerin %10'unu etkilemektedir. Fetal ölüm ve hastalık sebeplerinin başında gelmektedir. Fakat nörogelişimsel bozukluklar üzerine yapılan çalışmalar oldukça azdır. Gelişimsel gecikme ile bağlantılı olmasına rağmen, preeklampsinin çocuklarda nörolojik gelişim üzerindeki uzun vadeli etkileri henüz nicelendirilmemiştir. Otizm Spektrum Bozuklukları ise nörogelişimsel bozukluklardır. Yeni bir OSB Hayvan Modeli oluşturulması, OSB'nin mekanizmasının araştırılması ve yeni ilaç denemeleri açısından; preeklampsi modeli ise, OSB'nin sebeplerinin araştırılması açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada preeklampsi modeli ile oluşturulan yavru ratlarda ön uyaran aracılı inhibisyon yanıtı incelenmiş ve davranış testleriyle otizmde görülen sosyal, bilişsel, motor ve iletişimsel beceri eksikliklerinin varlığı araştırılmıştır. OSB benzeri davranış gösteren ratlarda ön uyaran aracılı inhibisyon yüzdesinde düşme ve sosyal, iletişimsel, motor ve bilişsel becerilerde eksiklik beklenmiştir.
Özet (Çeviri)
There are many causations of autism, but there are still deficiencies in the theory's understanding of the causes that are alleged to lead to autism and autism spectrum disorders. The hypothesis of this thesis is that preeclampsia causes behavioral symptoms of autism. In addition, it is aimed to create a new Autism Rodent Model through the preeclampsia model (PM). Preeclampsia is a gestational disease that reveal itself with high blood pressure and a significant amount of protein leakage in the urine in pregnancy. Umbilical arteries, which are contracted due to high blood pressure, cause prenatal malnutrition, which leads to developmental disorders in newborns. There are numerous publications in the literature about the role of preeclampsia on developmental delays in a physiological aspect. Preeclampsia affects 10% of pregnancies worldwide. It is the leading cause of diseases and fetal deaths. Nevertheless, studies concerning neurodevelopmental disorders are scarce. Although it is linked to developmental delay, the long-term effects of preeclampsia on neurological development in children have not yet been quantified. Autism spectrum disorders (ASD) are neurodevelopmental disorders. Building a new rodent model of ASD is critical for investigating the mechanism of ASD and new medication trials, and preeclampsia model is very significant to investigate the causes of autism. In this study, the prepulse inhibition of startle reflex response examined in rats formed with rodent models of preeclampsia, and the presence of social, cognitive, motor and communicative skill deficits that have been seen in autism investigated with behavioral tests. In rats which shows autistic-like behaviors, a reduction in prepulse inhibition of startle reflex response, and deficit in social, communicative, motor and cognitive skills was expected.