Down sendromlu ve sağlıklı çocuklarda trakeobronşial ağacın çok kesitli bilgisayarlı tomografi (ÇKBT) ile karşılaştırılması
Comparison of tracheobronchial tree with multidetector computed tomography (MSCT) in down syndrome and healthy children
- Tez No: 551961
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA FAZLIOĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Down sendromu, trakeobronşial ağaç, ÇKBT, morfometri, Down syndrome, tracheobronchial tree, MDCT, morphometry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Down sendromlu (DS) çocuklarda, solunum sistemini etkileyen morbiditeler sık görülmektedir. Bu çocuklarda anormal trakea, bronş veya segmental bronşiyal dallanma ve trakeomalazi insidansı daha yüksektir. Çalışmamızda DS'li çocuklarda solunum yolu hastalıklarının sık görülmesinden yola çıkarak, bununla trakeobronşial sistem yapısının ilişkisini ÇKBT ile araştırmayı ve sağlıklı çocuklardaki yapı ile karşılaştırmayı amaçladık. Yaş aralığı 0-18 yıl olan 20 DS'li ve 20 sağlıklı olmak üzere toplam 40 çocuğun normal BT görüntüleri grup ve cinsiyete göre değerlendirildi. Trakea anteroposterior (AP) ve transvers (T) çapları ölçüldü. AP: T oranından yararlanılarak oluşturulan formül ile 2 farklı trakea tipi tespit edildi. DS'li çocuklarda en sık (%65) oval tip trakea, sağlıklı çocuklarda ise en sık (%65) at nalı tip trakea'ya rastlandı. Trakea AP ve T çapları, DS'li çocuklarda sağlıklı çocuklara göre daha küçük bulundu. Trakea kesit alanı (KA), cinsiyetler arası anlamlı farklılık göstermeksizin DS'li çocuklarda sağlıklı çocuklara göre daha küçük bulundu. Ana bronşların ve lobar bronşların çapları, uzunlukları ve açıları ölçüldü. Sol interbronşial açı her iki grupta da anlamlı derecede kız çocuklarında erkek çocuklarına göre daha büyük bulundu. Sağlıklı çocuklarda sol interbronşial ve subkarina açıları, sağ interbronşial ve subkarina açılarına göre daha büyük bulundu. Her iki grupta da bronchus principalis sinister (BPS) çap ve uzunluğu bronchus principalis dexter (BPD)'in çap ve uzunluğundan daha büyük tespit edildi. Trakeobronşial ağacın morfometrik ölçümleri değerlendirildiğinde her iki cinste ve gruplar arasında çoğu parametrede anlamlı farklılıklar bulundu. ÇKBT ile trakeobronşial ağacın olası varyasyonları incelendiğinde DS'li 64 aylık bir kız çocuğunda tracheal bronchus'a rastlandı. Bu çalışma ile DS'li ve sağlıklı çocuklarda hava yolu anomalileri belirlenerek bronkoskopi sırasında ve endotrakeal tüp uygulamalarında oluşabilecek olası komplikasyonların azaltılması yönünde destek sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
In children with Down syndrome (DS), morbidity affecting respiratory system is common. Abnormal trachea, bronchus or segmental in these children bronchial branching and tracheomalacia. The incidence is higher. In our study, we aimed to investigate the relationship of tracheobronchial system structure with MSCT and compare with the structure in healthy children. The normal CT images of 40 children with 20 Down Syndrome and 20 healthy subjects with age range 0-18 years were evaluated according to group and gender. Trachea anteroposterior (AP) and transverse (T) diameters were measured. Two different trachea types were determined by using the AP: T ratio. The most common (65%) oval type trachea in DS children and the most common (65%) horseshoe type trachea were found in healthy children. The trachea AP and T diameters were smaller in children with DS than in healthy children. Trachea cross-sectional area (CA) was found to be smaller in children with DS than healthy children without showing any significant difference between genders. The diameters, lengths and angles of the main bronchi and lobar bronchi were measured. Left interbronchial angle was significantly higher in girls than in boys. Left interbronchial and subcarina angles were found to be greater in the healthy children than the right interbronchial and subcarina angles. In both groups, the diameter and length ofthe left main bronchus were greater than the diameter and length of the right main bronchus. When the morphometric measurements of the tracheobronchial tree were evaluated, significant differences were found in both parameters and between groups. When the possible variations of the tracheobronchial tree with MDCT were examined, a 64-month-old girl with DS was tracheal bronchus. With this study, airway anomalies in DS and healthy children will be determined and it will be provide support for reduction the possible complications during bronchoscopy and endotracheal tube applications.