Mikroişlemci tabanlı çoklu ses kayıt ve okuma sisteminin tasarımı ve gerçekleştirilmesi
  1. Tez No: 55197
  2. Yazar: MEHMET FERHAN GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MÜZEYYEN SARITAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ses İşlemcisi, 8031 mikroişlemcisi, CVSDM, Sayısal Çoklu Kayıt/Okuma, Speech Processor, 8031 microprocessor, CVSDM, Digital Multiphrase Record/Playback
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, bir mikroişlemci tabanlı sayısal çoklu ses kayıt ve okuma sistemi tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Ses sinyallerinin sayısal olarak kodlanması, Sürekli Değişken Eğimli Delta Modülasyon tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Sistemde, iki farklı ses işlemci tümdevresi (TMS3477 ve FX709) ve 8031 mikroişlemci tümdevresi kullanılmıştır. TMS3477 ses işlemci tümdevresi, bağımsız kaydedici/okuyucu devre yapımı için kullanılmışta-. FX709 ses kodlama ve yeniden oluşturma tümdevresi ise kısa süreli çoklu kaydedici/okuyucu devresi olarak çalıştırılmıştır. Her iki ses işlemci tümdevrenin 8031 mikroişlemcisi ile bağdaşımı yapılmış ve kontrol edilmesi sağlanmıştır. Ses işlemci tümdevreler, mikroişlemciye dışarıdan bağlı EPROM 'a kayıtlı makina dili programı ile yönetilmiştir. Ayrıca devreye eklenen 10 digitlik BCD veri giriş kartı yardımı ile sayısal bir göstergeye giden veriler algılanarak sözle ifade edilebilmektedir. Mikroişlemci tabanlı bağımsız kaydedici/okuyucu devre ile 1-2 Mbit DRAM bellekte, 64 kHz örnekleme frekansında, Hi-fi kalitede 30-60 saniyelik tek kayıt yapılabilmektedir. Bu devre tek basma basmalı bütanlarla kontrol edilerek birçok yerde kullanılabilir. Mikroişlemci tabanlı çoklu kısa süreli kayıt ve okuma devresi, 32 kHz örnekleme frekansında toplam 15 saniye süreli 40 kayıt yapabilmektedir. Devre,64 değişik durumda 64 değişik programlanmış kayıtlar dizinini okutabilme kapasitesine sahiptir. Sistem, işletimde, kullanıcı tarafından programlanan doğrultuda önceden kaydedilmiş ses mesajlarım tekrar tekrar okuyacaktır. Devre, bellek kapasitesi arttırılarak ve mikroişlemci-DRAM bağdaşımı gerçekleştirilerek birçok karmaşık uygulama alanlarında kullanılabilir. Sistem işletimi kolaydır ve kullanıcı amacına uygun birçok kullanım alam yaratabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, a microprocessor based digital multiphrase speech record and playback system has been designed and constructed. The digital coding of speech signals was carried out by the Continuously Variable Slope Delta Modulation technique. In the system, two separate speech processor chips (TMS3477 and FX709), and a 8031 microprocessor chip have been employed. TMS3477 speech processor chip was used to make an independent record/playback circuit. FX709 encode/retrive chip was operated as a multiphrase short lasting record/playback circuit. Both of the speech processor circuits were interfaced and controlled by the 803 1 microprocessor chip. The speech processor chips were operated by the machine code programme stored in EPROM which is externally linked to the microprocessor. Apart from that the data which are sent to a digital display are received and translated into speech words by the help of a 10 digit BCD data input card. The microprocessor based independent record/playback circuit can store, the 30-60 seconds duration of a single record, in 1-2 Mbit DRAM memory, with 64 kHz sampling frequency in Hi-fi quality. This circuit can be operated separately by only the push-buttons which make it more flexible for many applications. The microprocessor based multiphrase short lasting record/playback circuit can store 40 records in a total duration of 15 seconds with 32 kHz sampling frequency. The unit has the capacity of playing back 64 different preprogrammed record sequences in 64 diffrent conditions. In a given application, the system would retrive prerecorded speech message bank again and again according to the programme written by the user. The circuit can be employed in complicated application fields by increasing the memory capacity and microprocessor-DRAM interface. The system operates userfriendly and the user can create many different areas of use.