Ekonominin dış politikaya etkisi çerçevesinde Türkiye-Katar ilişkileri
The impact of economic instruments on foreign relations: An analysis on Turkey-Qatar relations
- Tez No: 552013
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÖZDEMİRKIRAN EMBEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ekonomi Politik, Katar, Türkiye, Türk Dış Politikası, Dış politikada ekonomik araçlar, Yumuşak Güç, Uluslararası Ekonomi Politik, Katar, Türkiye, Türk Dış Politikası, Dış politikada ekonomik araçlar, Yumuşak Güç
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2002 yılından bu yana, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) hükümetleri döneminde izlenen dış politika stratejilerinin, Körfez ülkelerinden Katar'la olan ekonomik, askeri ve diplomatik ilişkilere yansımasını ve bu ilişkilerin Türkiye'nin ekonomisine olan etkisini incelemektir. Çalışmanın ikinci bölümünde, Uluslararası Ekonomi Politik ana teorik çerçevesi dahilinde devletlerin ekonomik güçlerini kullanarak, dış yardımlar veya yatırımlarla, başka devletlerin dış politikalarında ve karar alma süreçlerinde, karşılıklı bağımlılık yaratarak onların kararlarını istedikleri yönde nasıl değiştirdikleri ele alınmaktadır. Bir başka deyişle, dış politikada ekonominin nasıl araçsallaştırıldığı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, dünyanın en büyük üçüncü doğal gaz üreticisi olan Katar'ın, enerji üretiminden sağladığı ekonomik gücü, güvenlik kaygılarını aza indirmek ve ülkesinin bütünlüğünü korumak için, dış politikasında aktif olarak geliştirdiği yumuşak güç argümanları detaylı bir şekilde incelenmektedir. Dördüncü bölümde ise, AK Parti hükümetlerinin izlediği Orta Doğu'ya yönelik dış politika stratejileri dikkate alınarak, Türkiye ve Katar arasındaki ilişkilerin ekonomik, askeri ve diplomatik açıdan Türk Dış Politikası'na etkisi üç örnek olay üzerinden incelenmektedir. Sonuç olarak, Katar'ın ekonomik gücünün ve yumuşak güç uygulamalarının Türkiye ve Katar arasındaki ilişkilere yansımaları, ilişkilerin gelişme kaydettiği 2002 yılından itibaren ekonominin dış politikaya etkileri çerçevesinde değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze the reflections of Justice and Development Party's (JDP) foreign policy strategies on economic, military and diplomatic relations with the Gulf country of Qatar as well as the impact of these relations on Turkey's economy since 2002. The second chapter uses International Political Economy as main theoretical framework to demonstrate how states direct other states' foreign policies and decision-making processes in line with their own interests by creating interdependecies using their economic power like foreign aid or investment. In other words, it illustrates how economy is instrumentalized in foreign policy. The third chapter covers how Qatar, as the third major natural gas producer in the world, uses its economic power derived from energy, together with the soft power arguments it developed to minimize its security concerns and maintain the integrity of the state. The fourth chapter discusses the foreign policy strategies of the JDP governments with respect to the Middle East, to elaborate on the economic, military and diplomatic relations between Turkey and Qatar in the context of three case studies. Lastly, the research evaluates the reflections of Qatar's economic power and soft power practices on Turkish-Qatari relations as of 2002, to offer an example of how economy helps shape foreign policy.