Kayıt dışı ekonominin kurumsal ve ekonomik belirleyicileri: Avrupa Birliği geçiş ekonomileri örneği
Corporate and economic determinants of the shadow economy: The example of European Union transition economies
- Tez No: 552029
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kayıt Dışı Ekonomi, Kurumsal ve Ekonomik Faktör, Panel Regresyon Analizi, Shadow Economy, Corporate and Economic Factors, Panel Regression Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Kayıt dışı ekonomi dünyada bütün ülkeler için ortak bir sorun oluşturmaktadır. Bununla birlikte, kayıt dışı ekonomi büyüklüğü ülkeler arasında önemli farklılıklar göstermektedir. Kurumsal, ekonomik, sosyal, kültürel, demografik ve psikolojik birçok etken ülkeler arası kayıt dışı ekonomi büyüklüğündeki farklılıkların nedenlerini oluşturmaktadır. Bu çalışmada panel regresyon analizi kullanılarak ekonomik ve kurumsal dönüşüm geçiren Avrupa Birliği geçiş ekonomilerinde, başlıca ekonomik ve kurumsal değişkenlerin kayıt dışı ekonomik büyüklüğü üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışma sonucunda ekonomik değişkenlerden ekonomik büyüme, ticari serbestleşme ve finansal gelişmenin kayıt dışı ekonomiyi azalttığı, işsizlik, enflasyon ve vergi yükünün ise kayıt dışı ekonomiyi artırdığı belirlenmiştir. Diğer yandan kurumsal değişkenleri temsil eden yasal sistem ve mülkiyet hakları ile düzenleyici çerçevedeki iyileşmelerin ise kayıt dışı ekonomiyi azalttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The informal economy is a common problem for all countries of the world. Together, the size of the informal economy varies considerably between countries. Institutional, economic, social, cultural, demographic and psychological communities were the reasons for the differences in the size of the informal economy between countries. European Union panels, economic and institutional variables, the economy of the European Union; Non-working economic variables are in an environment where economic growth, commercial liberalization and financial development decrease the informal economy, while unemployment, inflation and tax burden increase the informal economy. On the other hand, it represents the institutional variables.