Türk müziği eğitimi verilen konservatuvarlarda viyolonsel eğitim-öğretiminin yeri, önemi ve kullanım durumu
The place, importance and use of cello education in the conservatory given Turkish music education
- Tez No: 552057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, Viyolonsel, Müzik Eğitimi, Çalgı Eğitimi, Turkish Music, Cello, Music Education, Instrument Training
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, Türk Müziği Eğitimi verilen konservatuvarlarda viyolonsel eğitiminin yeri önemi ve kullanım durumunu tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmanın kavramsal çerçevesi kapsamında viyolonsel çalgısının Türk Müziği'nde kullanımına dair yazılı kaynaklardaki mevcut bilgiler ve bu alanda yapılmış olan ilgili yayın ve araştırmalar kaynak tarama yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu oluşturmak amacıyla, ülkemizde Türk Müziği viyolonsel eğitimi verilen konservatuvarlar belirlenmiş ve bu konservatuvarlar içinden görüşme sorularına cevap veren Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Musîkisi Devlet Konservatuvarı, Cumhuriyet Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musîkisi Konservatuvarı, Gaziantep Üniversitesi Türk Musîkisi Devlet Konservatuvarı, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Devlet Konservatuvarı olmak üzere beş konservatuvardan çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu araştırmada, nitel araştırma yöntemleriyle veriler toplanmıştır. Örneklem ve çalışma grubunu oluşturan yükseköğretim kurumlarında görev yapan eğitimcilere ve bu kurumlarda eğitim alan viyolonsel öğrencilerine yönelik yarı yapılandırılmış sorular içeren görüşme soruları uygulanmış, elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemi ile yorumlanmıştır. Araştırmanın sonunda; Viyolonsel eğitimine yeni başlayan bir öğrencinin Batı müziği temelinden faydalanması gerektiği, yabancı kaynak metot olarak Sebastian Lee, Dotzauer, L.R. Feuillard'ın tercih edildiği, başlangıç seviyesindeki öğrencilere dinlemeleri için Tanbûrî Cemil Bey, Mesud Cemil Bey, Vecdi Seyhun gibi Türk müziğindeki klasik tavrı viyolonsele aktaran önemli icracıların önerildiği, Türk müziği'nde viyolonsel eğitim-öğretimine dair metodolojik kaynak ihtiyacının karşılanması gerektiği, viyolonselin ön plana alınması ve ses karakterinin tanıtılması amacıyla Türk müziğine uygun solo eserler yazılması ve seslendirilmesi gerektiği, öğrencilerin genellikle derslerde icra ettikleri peşrev, saz semaisi, sirto ve longa formlarını yeterli gördükleri, Türk Müziği'nin genelini kapsayacak form yapısında ve repertuvarda çalışılmadığı, öğrencilerin geçmişteki ve günümüzdeki icracıları yeterince tanımadığı ve dinlemediği, sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the importance and usage status of cello education in the conservatories given Turkish Music Education. Within the framework of the conceptual framework of the research, the available information about the use of the cello instrument in Turkish Music and the related publications and researches in this field have been obtained by using the source scanning method. In order to form the study group of the research, conservatories with Turkish Music cello education in our country were determined and answered the interview questions within these conservatories. , A study group consisting of five conservatories including Turkish Music State Conservatory of Gaziantep University, State Conservatory of Tokat Gaziosmanpaşa University were formed. In this study, data were collected by qualitative research methods. Interview questions with semi-structured questions were applied to the educators working in higher education institutions forming the sample and working group and cello students studying in these institutions. At the end of the research; As a foreign source method, a student who had just begun to study cello had to benefit from the Western music foundation, Sebastian Lee, Dotzauer, L.R. Feuillard is preferred for the beginner students to listen to Tanbûrî Cemil Bey, Mesud Cemil Bey, Vecdi Seyhun such as the classical attitude of Turkish cello to the important performance of the transfer of the traditional performers, Turkish music, the need for a methodological source of cello education that in order to introduce the cello to the foreground and to introduce the character of sound, the works should be written and vocalized according to Turkish music; , students did not recognize and listen to past and present performers sufficiently, the results were reached.