Kolemanitli çimentoların betonarme demirlerinin korozyonu üzerine inhibitif etkisi
  1. Tez No: 55206
  2. Yazar: SELÇUK YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TİMUR KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme demirlerinin korozyonu, inhibitor, Corrosion of reinforcing steel.inhibitors
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
KOLEMANİTLİ ÇİMENTOLARIN BETONARME DEMİRLERİNİN KOROZYONU ÜZERİNE İNHİBİTİF ETKİSİ (Yüksek Lisans Tezi) Selçuk Yalçın GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Mart 1996 ÖZET Betonarme demirlerinin korozyonunu önlemek amayla beton karışımı içine değişik oranlarda kolemanit ( 2CaO.3B2O3.6H2O) katılmııştır. Çalışmalar üç grup deney numunesi üzerinde yapılmıştır. Birinci grup beton numuneleri içine çimento ağarlığının %0.25, %0.50, %1.0, %2.0, %5.0, ve %10 ' u oranında kolemanit katılmıştır. İkinci grup beton numuneleri içine de aynı oranlarda kolemanit katılmış ve ayrıca 6 kg CI7m3 olacak şekilde sodyum klorür beton karışım suyu ile birlikte beton içine karıştırılmıştır. Üçüncü grup beton numuneleri sertleşmiş beton bünyesine çevreden klorür difüzyonu etkisini belirlemek amacıyla birinci grup numunelere benzer şekilde hazırlanmış, daha sonra %3 oranında sodyum klorür içeren çözelti içine konulmuştur. Her üç gruptaki beton numuneleri üzerinde galvanik akım yöntemi ile peryodik olarak korozyon hızı değerleri ölçülmüştür.Aynca betonarme demirlerinin statik potansiyel değerleri de sürekli olarak ASTM C-876-91 metodu ile ölçülmüştür. Kolemanit katkısının betonun fiziksel özellikleri üzerine etkisini belirlemek üzere aynı oranlarda kolemanit katkılı çimentoların standart fiziksel özellikleri de tayin edilmiştir. Deneyler sonunda %0.5 den daha az kolemanit katkısının betonarme demirlerinin korozyonu üzerine inhibitif etki göstermediği, %2.0 dan daha fazla kolemanit katkısının ise, çimentonun fiziksel özellikleri üzerine bozucu etki yaptığı, en uygun kolemanit katkısının %1.0 olduğu belirlenmiştir. Bilim Kodu: 603.03.02
Özet (Çeviri)
THE INHIBITIVE EFFECT OF COLEMANITE ADDED CEMENT ON THE CORROSION OF REINFORCING STEELS (M.Sc. Thesis) Selçuk Yalçın GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY March 1996 ABSTRACT Various amount of colemanite were added in concrete mixture to prevent the reinforcing steels. For this purpose three different groups of conrete samples were prepared. The amount of colemanite in the first group concrete samples were %0.25, %0.50, %1.0, %2.0, %5.0, %10 of cement by weight. In the second group concrete samples NaCI was added to the mixture water of concrete with a cocentration of 6 kg CI7m^ concrete. Another set of samples with same composition of first set were prepared to observe the effect of chloride diffusion to hardened concrete from the environment.These concrete samples afterward embedded in %3.0 NaCI solutions. The corrosion rates of all concrete samples periodically measured by galvanic current method. Were also measured potential of reinforcing steels by ASTM C- 876 - 91 method. Some standart tests were performed to determine the effects of colemanite admixture on physical properties on the same composition cements. These experiments showed that under %0.5 colemanite admixtures were not sufficient for inhibitive effect to the corrosion on reinforcing steels. Over %2.0 caused harmfull effect on the physical properties of concrete. The optimum colemanite ratio for inhibititation of reinforcing steel was found as %1.0. Science Code. 603. 03. 02