Futbolda dar alan oyununun çeviklik performansına etkisi
The effect of small-side game on agility performance in soccer
- Tez No: 552067
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dar alan, Futbol, Çeviklik, Agility, Small-Side, Soccer
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Bu araştırmanın amacı amatör futbolcularda dar alan oyun metodunun çeviklik performansına etkisi ve mevkilere göre değerlendirilmesidir. Araştırmaya 17-33 yaş aralığında Konya süper amatör liginde mücadele eden 110 erkek futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Sporcuların çeviklik performansları İlinois çeviklik testi ile ön test son test modeline göre ölçülmüştür. Sporcular 8 hafta süreyle haftada 3 gün futbolda dar alan oyunu kullanılarak antrenman programına tabii tutulmuşlardır. Sporcular, 15 dakikalık ısınma periyodunun ardından, 30X40 m ölçülerdeki sahada, 3 set olmak üzere 5 dakikalık 6X6 dar alan oyunu oynatıldı. Her set arasında 5 dakika dinlenme verildi. Oyunlarda standart futbol kalesi kullanıldı. Antrenman bitiminde 10 dakikalık soğuma periyodu sonrasında antrenman sonlandırıldı. Araştırmaya katılan futbolcuların çeviklik öntest ve çeviklik son test sonuçlarının mevkilere göre karşılaştırılmasında, kaleciler, savunma oyuncuları, orta saha oyuncuları ve forvet oyuncuları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir (P>0,05). Aynı zamanda, öntest – sontest çeviklik performanslarının karşılaştırılmasında, kaleciler, savunma oyuncuları, orta saha oyuncuları ve forvet oyuncularının öntest – sontest değerleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir (P>0,05). Sonuç olarak, oyuncuların dar alan oyunlarında çok fazla yön değiştirmelere maruz kalmadığı, geriye dönüşlerin daha yoğun olarak ortaya çıktığı dikkate alındığında, dar alan oyununun çeviklik performansını etkilemediği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of small-sided game method on agility performance in amateur football players and to evaluate them according to positions. 110 male soccer players who participated in the Super Amateur League between the ages of 17-33 participated in the study voluntarily. Agility performances of soccer players were measured according to the pre-test and test post-test model with the Illinois agility test. The soccer players were trained for 3 days in a week during 8 weeks by using a small-sided game in football. After a 15-minute warm-up period, the soccer players played 6X6 small-sided games in the field of 30X40 m and 5 minutes in 3 repeated with 5 min rest. Standard football castle was used in the games. At the end of the training, the training was terminated after a 10 minute cool down period. There was no statistically significant difference between the goalkeepers, defense players, midfield players and striker players in comparing the results of the agility pre-test and post test of the participants (P> 0.05). At the same time, it was found that there was no statistically significant difference between pretest - posttest values of goalkeepers, defensive players, midfielders and striker players in comparing pre - test – post-test agility performances (P> 0.05). In conclusion, it is thought that the small-sided game does not affect the performance of the agility when the players are not exposed to too many deflections in the small-sided games and the turns are more intense.