Endüstriyel yangınlara müdahale faaliyetlerinde iş sağlığı ve güvenliği çözümleri
Occupational health and safety solutions for industrial fire response activities
- Tez No: 552068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Organize Sanayi Bölgesi itfaiyesi, Endüstriyel Yangın, Yangın yeri Riskleri, Endüstriyel Tesis, Yangın yeri güvenliği, İş güvenliği ve emniyeti, Organized Industrial Zone fire Department, İndustrial fire, Risks of fire area, Industrial Plant, Fire zone safety, occupational safety
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ülkemizde gerçekleşen endüstriyel tesis yangınlarında itfaiye ekiplerinin ve diğer müdahale gruplarının yangın esnasında yaşadığı veya yaşayabileceği iş sağlığı ve güvenliğini ilgilendirebilecek sorunları yangın veya acil durum mahalline gitmeden acil durum ihbarı alma sürecinden başlayarak yangın yerinde ve sonrasına kadar geçen süre içerisinde yaşanabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırmak için saha da anket yönetimi ile yapılan çalışmaları içermektedir. Ülkemizdeki acil durumlarla ilgili yönetmelik binaların yangından korunması hakkındaki yönetmeliği incelediğimizde itfaiye personeli için iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili kısımların kapsam dışı olduğunu ve mevzuattan muaf olduğunu kanısı oluşmaktadır. Hâlbuki ülkemizde meydana gelen yangınlarda birçok itfaiye personeli ölümlü, yaralanmalı ve sakatlanmalı kazalara maruz kaldığını görmekteyiz. Bu çalışmada ki hedefimiz ülkemiz genelindeki OSB ve Belediye itfaiye gruplarında ki personelin temel itfaiyecilik eğitiminin yanı sıra yangınlara müdahale esnasında kendi kişisel güvenliğini sağlamak suretiyle gerekli iş güvenliği önlemlerini alarak yaralanmalı ve ölümlü kazaların önüne geçmektir. Bu eğitimler işin kaynağı olan itfaiyecilik yüksekokulundan başlamak suretiyle fiili görev yapan itfaiyecilerin günlük, haftalık ve aylık eğitim faaliyetlerinin büyük bir kısmını kapsayacak şekilde konulmalı ve sıkça tatbik edilmelidir. Bu çalışma da 400 itfaiye personeli yapılan ankette yangın yerinde ki tehlikelere yönelik sorular hazırlanmış ve yangın yerinde iş emniyeti ve güvenliği hassasiyeti ve dikkati ölçülerek yangın yerinde yapılması gereken davranışlarla ilgili çöv züm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In industrial facility fires occurring in our Country, Fire Departments and other intervention groups can live or live in the Occupational Health and safety problems without going to the fire or emergency zone, emergency notification process starting from the fire site and after the period to eliminate the negative effects that can be experienced in the field survey management studies include. The regulation on emergency situations in our country when we examine the regulation on fire protection of buildings, it is assumed that the parts related to occupational health and safety are out of scope and are exempt from the legislation. However, many fire personnel in our country in the fire occurred in the death, injuries and injuries are exposed to accidents. In this study, our aim is to prevent injuries and fatal accidents by taking the necessary occupational safety precautions by providing the basic fire fighting training of the personnel in OSB and municipal fire brigade groups in our country as well as their personal safety during the fire intervention. These trainings should be put in and applied frequently to a large part of the daily, weekly and monthly training activities of firefighters who perform actual duties starting from the fire department which is the source of the work. In this study, 400 firefighters have prepared questions about the dangers in the fire place, and the safety and safety of the fire place by measuring the sensitivity and attention of the fire place and presented solutions for the actions to be taken in the fire place.