Osman Engin'in kısa öykülerinde Türk ve Alman imgelerinin karşılaştırılması
Comparison of Turkish and German images in the short stories of Osman Engin
  1. Tez No: 552124
  2. Yazar: CENNET KUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ASUTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, German Linguistics and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İmge, Türk Alman Yazını, Osman Engin'in Kısa Öyküleri, Image, Turkish-German Literature, Short Stories of Osman Engin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada Türk Alman Göçmen Yazını yazarlarından Osman Engin'in kısa öykülerindeki Türk ve Alman toplumlarına ait kültürel, siyasal, dini ve fiziki imgelerin tespiti ve bu imgelerin toplumların sosyal değerleri açısından karşılaştırılması yapılmıştır. Bir imgebilim çalışması olarak değerlendirilebilecek bu çalışmada, iki toplum arasındaki ön yargılar, kalıp yargılar ve imgeler incelenmiştir. Almanya'da yaşayan ve tanınan bir yazar olan Osman Engin ve eserleri hakkında Türkiye'de yeterince araştırma yapılmamıştır. Osman Engin'in kısa öykülerinde hem Türk hem Alman kültürünün yansımaları vardır. Toplumların birbirini nasıl algıladıkları konusunda imgenin önemli bir yeri olduğu tespit edilmiştir. Alman dilinde yazılan bu kısa öykülerdeki Türk ve Alman imgelerinin ele alınmasının karşılaştırmalı yazın bilimine katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, comparison was made in terms of determination of cultural, political, religious and physical images and these social values of societies' in Turkish-German migrant literature writer Osman Engin's short stories. Preconceptions in society, fossilized attitudes were examined in this study which can be considered as an imagology study. Remarkable studies about Osman Engin who is a famous writer in Germany and his literary works haven't been made so far. There are both reflections of Turkish and German culture. It has been determined that image has taken a big role in how societies perceive each other. This study aimed that approaching Turkish and German images these short stories which were written in German will contribute to comparative literature.