15-49 yaş evli kadınların ruhsal durumları ve şiddet üzerine bir çalışma
A study on the psychological status of married women aged 15-49 and violence
  1. Tez No: 329078
  2. Yazar: FATMA GÜLER ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, kadın, şiddet, women, violence, family
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
15-49 YAŞ EVLİ KADINLARIN RUHSAL DURUMLARI VE ŞİDDET ÜZERİNE BİR ÇALIŞMABu araştırma 15-49 yaş grubu evli kadınların ruhsal durumlarını ve, şiddet görenlerin ruhsal durumlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı bir çalışma olarak planlanıp uygulandı.Araştırma, Kasım 2011 ? Şubat 2012 tarihleri arasında Bakırköy Aile Sağlığı Merkezine başvuran 278 evli kadın üzerinde gerçekleştirildi. Veriler için araştırmacı tarafından literatür bilgisine dayanılarak oluşturulan soysa-demografik özellikler anketi kullanıldı. Şiddetin ruhsal sorunlar üzerindeki etkilerini değerlendirmek için Kısa Semptom Envanteri (SCC-90) kullanıldı. Veriler SPSS (Statistical Package For Social Sciences For Windows 17.0) programı kullanılarak analiz edildi.Verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı Mann Whitney U Testi ikiden fazla gruplarda ise Kruskal Wallis H- Testi kullanıldı.Araştırmaya katılan evli kadınların kısa semptom envanteri alt ölçek ve indekslerinin ortalamaları incelendiğinde; anksiyete alt ölçeği ortalaması 0,616 ± 0,639; depresyon alt ölçeği ortalaması 0,907 ± 0,782; olumsuz benlik alt ölçeği ortalaması 0,570 ± 0,588; somatizasyon alt ölçeği ortalaması 0,754 ± 0,622; hostilite alt ölçeği ortalaması 0,813 ± 0,621; Rahatsızlık Ciddiyeti İndeksi (RCİ) ortalaması 0,069 ± 0,055; Belirti Toplamı İndeksi (BTİ) ortalaması 21,482 ± 12,607; Sempton Rahatsızlık İndeksi (SRİ) ortalaması 0,160 ± 0,051 olarak bulundu.Çalışma sonuçlarına göre araştırmaya katılan kadınların, fiziksel şiddet görme oranı %46,5 ; sözel şiddet görme oranı %38,8; ekonomik şiddet görme oranı % 28,1'dir.Aile de şiddet arttıkça ruhsal sorunlar da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
A STUDY ON THE PSYCHOLOGICAL STATUS OF MARRIED WOMEN AGED 15-49 AND VIOLENCEThis research is done and conducted as a study which aims to determine psychological status of married women aged 15-49 years and people faced with violence.The research is conducted over 278 married women who applied to Bakırköy Family Healthcare Center during the time period between November 2011 and February 2012. For data, the questionnaire of socio-demographic characteristics that made by researcher based on literature knowledge was used. In order to evaluate the effects of violence on psychological problems, Short Symptom Inventory (SCC-90) was used. Data were analyzed by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences for Windows 17.0) Software.In the comparison of data, Mann-Whitney U Test was used for the difference between two groups and Kruskal-Wallis H Test was similarly used, but for more than two groups.The subscale and index scores of Brief Symptom Inventory (BSI) of married women participating in the research were analyzed and the results are as follows:Anxiety Subscale Score 0,616 ± 0,639, Depression Subscale Score 0,907 ± 0,782, Negative Self-Assessment Score 0,570 ± 0,588, Somatization Subscale Score 0,754 ± 0,622, Hostility Subscale Score 0,813 ± 0,621, The Severity of Illness Index (SII) Score 0,069 ± 0,055, Total Symptom Index Score 21,482 ± 12,607, Symptom Distress Index Score 0,160 ± 0,051According to study results, %46.5of women who participated the study face with physical violence; 38.8% of them face with verbal abuse and %28.1 of women face with economic abuse.Psychological problems increase with increasing of family violence.