Sürdürülebilir kırsal kalkınma politikaları: Türkiye örneği
Sustainable rural development policies: Sample of Turkey
- Tez No: 552172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kırsal kalkınma, kalkınma politikası, sürdürülebilirlik, Avrupa Birliği, Rural development, development policy, sustainability, European Union
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kırsal kalkınma politikaları gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeler için büyük önem arz etmektedir. Kırsal kalkınma politikaları vasıtasıyla, tarımsal üretimin ve verimin arttırılması, bölge halkına sürekli istihdam sağlayacak iş kollarının oluşturulması, kırsal nüfusun gelir düzeyinin ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi gibi ekonomik hedeflere ulaşılmaya çalışılmaktadır. Bunun neticesinde kırdan kente göçün de önüne geçilecek, ülke içinde demografik bir dengesizliğin ve sosyolojik problemlerin ortaya çıkması da engellenmiş olacaktır. Ancak bu iyileştirmelerin kalıcı olabilmesi için uygulanan politikaların da sürdürülebilir olması gerekmektedir. Bu nedenle bu politikaları uygularken, bölgenin doğal ve kültürel varlıklarını korumak, bölge halkının süreci benimsemesini ve sürece katılımcı bir şekilde dahil olmalarını sağlamak gerekmektedir. Türkiye, Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren kırsal kalkınmaya önem vermiş ve zaman zaman başarılı uygulamalara imza atmış olsa da sürdürülebilirlik konusunda sıkıntı yaşamış, belirlenen hedeflerin uzağında kalmıştır. Günümüzde AB'ye üyelik süreciyle beraber kırsal kalkınma politikaları AB müktesebatına uyumlu bir şekilde yürütülmekte, AB tarafından tahsis edilen fonlarla kırsal kalkınma hedeflerine ulaşılmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'nin geçmişten günümüze kırsal kalkınma politikaları sürdürülebilirlik açısından ele alınmış, mevcut durumun bir analizi yapılarak yaşanan problemlere dair çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rural development policies have great importance for all countries including both developed and developing ones. Through rural development policies, it is aimed to achieve economic targets such as increasing agricultural production and productivity, creating jobs that will provide permanent employment to the people of the region, improving the income level and living standards of rural population. As a result, migration from rural to urban areas will be prevented and a demographic imbalance and sociological problems will be avoided. However, in order to make these improvements permanent, the implemented policies must be sustainable. Therefore, while implementing these policies, it is necessary to protect the natural and cultural assets of the region and to ensure that the people of the region adopt the process and join the process in a participatory way. Although Turkey has given importance to rural development starting from the first years of the Republic and executed successful implementations from time to time, experienced problems in the sustainability and remained far from the goals set. Today, with the EU accession process, rural development policies are carried out in line with the EU acquis and efforts are being made to achieve the rural development goals with the funds allocated by the EU. In this study, Turkey's rural development policies were discussed in terms of sustainability from past to present and tried to suggest solutions to the problems experienced by making an analysis of the current situation.