Dağlık alan yönetiminde sürdürülebilirlik: Yunt Dağı örneği
Sustainable administration around mountainous areas: The case of the yunt mountain
- Tez No: 337506
- Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN TOPRAK KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Bölgesel Kalkınma, Sürdürülebilir Dağ Yönetimi, Avrupa Konseyi Dağlık Bölgeler Şartı Taslağı, Yuntdağı Yöresi Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi, Sustainable Development, Regional Development, Sustainable Mountain Management, Council of Europe Charter for Regional Rough Draft, Yuntdağı Region Sustainable Rural Development Project
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Dünyanın karasal alanının önemli bir bölümünü dağlık alanlar kaplamaktadır. Önemli bir nüfus yoğunluğuna ve doğal kaynaklar bakımından zengin bir yapıya sahip olmalarına karşın bu bölgeler, genel idari yönetimler tarafından ihmal edilmişlerdir. Böylece ortaya çıkan ekonomik şartlar ve insan unsurunun yol açtığı olumsuzluklar nedeniyle dağlık alanların ekolojik sistemi dünya devletlerinin ilgisini çekecek kadar tehdit altına girmiştir. Özellikle 1992 yılında Rio'da düzenlenen Kalkınma ve Çevre Konferansında dağ yönetimi konusu da ele alınmış, dağlık bölgelerin ve buralardaki kaynakların rasyonel yönetimi ve ayrıca bu alanlara doğrudan ya da dolaylı olarak bağımlı insanların sosyo-ekonomik gelişimlerinin sağlanması için öncelikli politikaların gerçekleştirilmesi gerekliliği ortaya konmuştur.Avrupa Konseyi'nin dağlık bölgelerde sürdürülebilir kalkınma kapsamında üzerinde durduğu dağlık alanlarda yaşam koşullarının iyileştirilmesi konusu, 1995 yılında Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi tarafından kabul edilen "Avrupa Dağlık Bölgeler Şartı Taslağı? ile birlikte çözüme yönelik ele alınmaya başlanmıştır. Birleşmiş Milletlerin 2002 yılını dağlar konusuna uluslararası dikkati çekmek için ?Dünya Dağlar Yılı? ilan etmesi ile dağlık alanlara ilgi daha da artmış, bu kapsamda Türkiye'de 2003 yılında hayata geçirilen ?Yuntdağı Yöresi Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi? Sürdürülebilir Dağ Yönetimi konusunda önemli bir örnek teşkil etmiştir.Bu çalışmada kırsal alanlarda sürdürülebilir kalkınma kavramı perspektifinde dağlık bölgelerde karşılaşılan temel sorunlar ve söz konusu bölgelerin yönetim ihtiyacı ile dağ yönetimi stratejileri ve bölgesel kalkınma politikaları ile birlikte Bölgesel Kalkınma Ajansları üzerinde durularak, sürdürülebilir dağ yönetiminin kapsam ve içeriği incelenmiştir. Yapılan bu inceleme ile bağlantılı olarak Avrupa Konseyi'nin dağ yönetimi felsefesi ile Karpat Dağları çalışması konu çerçevesinde ele alınmıştır. Buradan hareketle Türkiye'de dağlık alan yönetimi ve bunun uygulamalarından biri olan Yuntdağı Yöresi Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi bir alan araştırması ile birlikte değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
An important part of the world's land area covers mountainous areas.These regions have been neglected by the administrative managements despite having a significant density of population and rich natural resources.Thus,due to the negative effects caused by the arising economic conditions and human factor,the ecological system of mountainous areas came under threat that will attract the attention of the world.At the“Development and Environment Conference”held in Rio in 1992,especially the mountain management is discussed and the rational management of mountainous regions and resources have been highlighted.Also the necessity of implementation of priority policies for socio-economic development of people who are directly or indirectly dependent to these areas,have been revealed.The Council of Europe stood on improvement of living conditions in mountainous areas within the scope of sustainable development and has been addressed as solution-oriented in conjunction with the“Draft European Charter of Mountainous Regions”adopted by the Council of Europe Congress of Local and Regional Authorities in 1995.The United Nations declared the year 2002“The World Year of Mountains”and the mountainous areas of interest increased further.In this context, implemented in 2003,“ Yuntdağı Region Sustainable Rural Development Project ”Sustainable Mountain Management has set an important example.In this study, the perspective of the concept of sustainable development in rural areas, the main problems encountered in mountainous regions, and there management needs of the regions and mountain management strategies and regional development policies as well as the Regional Development Agencies, with emphasis on the scope and content of sustainable mountain management are examined.In connection with this review, the Council of Europe and the Carpathian Mountains mountain management philosophy is discussed within the framework of the subject work.Hence mountainous area in Turkey, which is one of management and its applications Yuntdağı Region Sustainable Rural Development Project was evaluated in conjunction with a field study.