Tenisçilerde teknik parametrelerle zihinsel dayanıklılık arasındaki ilişki
The relationship between technical parameters and mental toughness in tennis players
  1. Tez No: 552208
  2. Yazar: SÜLEYMAN TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanıklılık, psikoloji, teknik, tenis, Toughness, psychology, technical, tennis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, tenisçilerde teknik parametrelerle zihinsel dayanıklılık arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmaya yaş ortalamaları 13,60±1,75 yıl ve spor yaşı ortalamaları 3,24±2,08 yıl olan 25 kadın, yaş ortalamaları 13,33±2,40 yıl ve spor yaşı ortalamaları 3,63±2,33 yıl olan 24 erkek tenisçi olmak üzere toplam 49 performans sporcusu genç tenisçi gönüllü olarak katılmıştır. Sporcuların teknik beceri seviyelerini ölçmek için International Tennis Number (ITN) testi uygulanmış olup, zihinsel dayanıklılık düzeylerini belirlemek için ise beş seviye ve kırk iki sorudan oluşan tenise özgü zihinsel dayanıklılık anketi uygulanılmıştır. Çalışmanın bulgularında, teknik testlerden, yer vuruşları derinlik - güç testi, vole vuruşları derinlik – güç testi, yer vuruşları hassasiyet - güç testi ve servis vuruşları testi ile zihinsel dayanıklılık alt boyutlarından imgeleme, motivasyon ve özgüven arasında istatistiksel olarak neğatif yönde bir ilişki olduğu görülürken (P0,05). Buna karşın, teknik testlerden, yer vuruşları hassasiyet - güç testi ve servis vuruşları testi ile zihinsel dayanıklılık alt boyutlarından dikkat arasında istatistiksel olarak pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (P0,05). Sonuç olarak; zihinsel dayanıklılık arttığı zaman tenisçilerin ITN seviyelerinin arttığı görülmekte olup, zihinsel dayanıklılığı iyi olan sporcuların daha iyi performans gösterebilecekleri dikkate alındığında, antrenörlerin antrenman proğramları içerisinde zihinsel dayanıklılık çalışmalarına yer vermeleri gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between technical parameters and mental toughness in tennis players . The mean age was 13,60 ± 1,75 years and the sport age was 3,33 ± 2,40 years for 25 women tennis players. The mean age was 13,33 ± 2,40 years and the mean age of sports was 3.63 ± 2.33 years for 24 men tennis players. A total of 49 young people participated as volunteers. The ITN test was applied to measure the technical skill levels of the tennis players, and to determine the mental toughness levels, a tennis-specific mental toughness questionnaire consisting of five levels and fortytwo questions was applied. In the study findings, technical tests, ground shots depth - power test, vole strokes depth - power test, ground stroke sensitivity - power test and service strokes test and mental toughness sub-dimensions, imagery, motivation and self-confidence is seen in a statistically negative relationship between There was no statistically significant relationship between depth - power test and depth - power test and energy and attention subscales (P>0.05). On the other hand, it was found that there was a statistically positive relationship between the technical tests and the precision-strength test and the service strokes test and the sub-dimensions of mental toughness (P 0.05). In conclusion, when mental toughness increases, it is seen that ITN levels of tennis players are increasing and considering that the athletes with good mental toughness can perform better, it is concluded that the coaches should include mental toughness studies in the training programs.