The indirect effect of demand withdraw communication and the relationship between emotion regulation and marital satisfaction in newlyweds
Talep etme geri çekilme iletişiminin dolaylı etkisi ve yeni evli çiftlerde duygu düzenlemesi ile evlilik doyumu arasındaki ilişki
  1. Tez No: 552209
  2. Yazar: NİHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER KAFESCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme, Evlilik Doyumu, Talep Etme Geri Çekilme İletişimi, Emotion Regulation, Marital Satisfaction, Demand Withdraw Communication
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı, yeni evli çiftlerde duygu düzenleme ve evlilik doyumu ilişkisini değerlendirmektir. Bu ilişkiyi değerlendirirken de çiftler arasındaki talep etme/geri çekilme iletişim stilinin, duygu düzenleme ve evlilik doyumu arasında aracı değişken rolü incelenmektedir. Bu doğrultuda duygu düzenleme için anket verisi, talep etme geri çekilme iletişim stili için gözlem verisi analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, duygu düzenlemede güçlük ile evlilik doyumu arasında negatif bir ilişki vardır. İki eşin de duygu düzenlemedeki güçlüğü kendi evlilik doyumları ile negatif yönde ilişkilidir. Dahası kadının duygu düzenlemedeki güçlüğü, erkeğin evlilik doyumu ile negatif yönde ilişkilidir. Talep etme/geri çekilme ilişkisinde sadece kadının seçtiği konuda eşler birbirinden farklılaşmıştır, kadında talep etme erkekte ise geri çekilme iletişimi görülmüştür. Dahası erkekteki duygu düzenleme güçlüğü ile kadının talep etme iletişimi pozitif yönde ilişkilidir. Ancak talep/kaçınma iletişiminin duygu düzenleme ile evlilik doyumu arasında bir aracı değişken olduğu bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the relationship between emotion regulation and marital satisfaction in newly married couples. In evaluating this relationship, the role of demand withdraw communication pattern as the mediating variable between emotion regulation and marital satisfaction is examined. To this end, observational data were collected for demand withdraw communication. According to the results of the study, there is a negative relationship between difficulty in emotion regulation and marital satisfaction. The difficulty in emotion regulation for both spouses is negatively related to their own marital satisfaction. Moreover, the difficulty in wives' emotion regulation is negatively related to the marital satisfaction of husbands. In terms of demand withdraw communication, sex differences are found only in wives' topic. Wives exhibit demand communication while husbands exhibit withdraw communication in wives' topic. Furthermore, there is a positive correlation between the difficulty in emotion regulation of husband and wife's demand communication. However, demand withdraw communication did not mediate the relationship between emotion regulation and marital satisfaction.