Adölesan dönemdeki futbolculara uygulanan core ve pliometrik antrenmanın motorik ve teknik beceriye etkisi
The effect of core and plyometric training on motoric and technical skills applied to soccer players in adolescent period
- Tez No: 552258
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Biyomotor kapasite, Core antrenman, Futbol, Teknik kapasite, Biomotor capacity, Core training, Plyometric, Soccer, Technical capacity, training
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmamız, ergenlik döneminde olan ve düzenli futbol antrenmanı yapan erkek futbolcular üzerinde uygulanmıştır. Araştırmaya, core antrenman grubu (n:15), pliometrik antrenman grubu (n:15) ve kontrol grubu (n:15) olmak üzere toplamda üç grup ve 45 kişi katılmıştır. Çalışmaya başlamadan önce toplam 45 kişinin yaş, boy, ağırlık ve vücut yağ yüzdelerinden oluşan bilgi formları oluşturulmuştur. Vücut yağ yüzdeleri skinfold caliper ile vücudun biceps, triceps, scapula, subscapula, chest, spinailiaca, abdominal, thigh bölgelerinden deri kıvrım kalınlıkları alındı. Vücut yağ yüzdeleri“lange”formülüne göre hesaplandı. Çalışma grupları oluşturulurken spor yaşı ve antropometrik özellikler (BKİ, vücut yağ yüzdesi) göz önüne alınarak, değerleri birbirine yakın olan sporcuların birlikte grup olmalarına özen gösterilmiştir. Grupların motorik özelliklerini ölçmek amacıyla; dikey sıçrama, 20 metre sprint, illinois çeviklik, flamingo denge testi ve otur uzan esneklik test ölçekleri kullanılmıştır. Grupların futbol teknik becerilerini ölçmek amacıyla; slalom testi, top sektirme testi, hızlı pas ve kaleye şut testleri kullanılmıştır. Her üç grubun çalışmaya başlamadan önce ön testleri ve 8 haftalık çalışma sonrasında son testleri alınmıştır. Daha sonra ön-test ve son-test verileri karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, core ve pliometrik antrenmanın vücut yağ oranını azalttığı, kas kütlesi, anaerobik güç, motorik ve teknik beceri gelişimini sağladığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Our research, was applied to the male soccer players who were in adolescence and did soccer training regularly. A total of 45 adolescent subjects participated in this study. They were divided into three groups, a core training group (n:15), a plyometric training group (n:15) and a control group who did routine soccer training (n:15). Before working on the research, a form of information which included the age, height, weight and percentage body fat of 45 subjects in total was created. Skinfold thickness were taken from the biceps, triceps, scapula, chest, spinailiac, abdominal, thigh parts for the body fat calculation. Body fat percentages were calculated according to the“Lange”formula. While making working groups, the athletes who and had values close to each other were taken pains to group together by considering the age and anthropometrics features (BMI, body fat percentage). Vertical jump, 20-meter sprint, Illinois agility, flamingo balance test and sit and reach flexibility test scales were used in order to measure the motor skill characteristics of the groups. Slalom test, ball skipping test, quick pass and shoot at goal test scales were used to measure the soccer technical skills of the groups. Pre-tests before the study and post-test after 8-week-training of all three groups were taken. Then, the data at pre-test and post-test were compared. As a result, it was concluded that core and plyometric training decreased body fat ratio, and increased muscle mass, anaerobic power, motoric and technical skill development.