Tiroidektomi yapılan hastalarda preoperatif ve postoperatif esneme egzersizlerinin postoperatif boyun ağrısının üzerine etkisi
The effect of preoperative and postoperative stretching exercises on postoperative neck pain in patients undergoing thyroidectomy
- Tez No: 893752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖMER YAZICIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tiroid cerrahisi, boyun ağrısı, boyun esneme egzersizi, Boyun hareket açıklığı, Thyroid surgery, neck pain, neck stretching exercise, Neck range of motion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Tiroid cerrahisi, uzun süredir yaygın olarak uygulanan bir cerrahi prosedürdür ve bu cerrahi sonrası gelişen komplikasyonlar iyi bilinmektedir. Literatürde üzerinde çok durulmayan, ameliyat sonrası boyun ağrısı ve boyun hareketlerinde kısıtlılık da oldukça yaygın şikâyetlerdir. Bu durum, hastaların baş ve boyun bölgesinin uzun süre gergin bir pozisyonda kalmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Çalışmamızın amacı, benign veya malign nedenlerle açık tiroidektomi veya lobektomi ameliyatı yapılan hastalarda, boyun esneme (aktif germe) egzersizlerinin postoperatif boyun ağrısı ve boyun hareket açıklığı (ROM) üzerindeki etkisini araştırmaktır Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, randomize kontrollü çalışma, etik kurul onayı alındıktan sonra Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde Ekim 2023 - Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmaya, benign veya malign nedenlerle total tiroidektomi veya lobektomi yapılan 18-70 yaş aralığındaki hastalar dahil edildi. Hastalar, esneme (aktif germe) egzersizi uygulayan FTR grubu ve egzersiz uygulamayan kontrol grubu olarak iki gruba ayrıldı. Egzersiz programı, cerrahi öncesi 1. haftada başlayarak, postoperatif 4 hafta boyunca devam etti. Hastalar ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 1.gün, 1.hafta,1.ay değerlendirildi. Ağrı semptomu ve hareket açıklıkları ölçüldü. Bulgular: Kontrol grubunda 58, FTR grubunda 51 hasta olmak üzere toplam 109 hasta dahil edildi. Hastaların ağrıları VAS (vizüel analog skala) ile değerlendirildi. Operasyon sonrasındaki birinci günde her iki grupta da ağrı skoru arttı. Operasyon sonrasındaki 7. Günde egzersiz yapan grubun ağrı skorları (ort 0 (0-2)) kontrol grubuna (ort0 (0-1)) göre anlamlı olarak düşük bulundu (p=0,040). Ameliyat sonrası 30. Günde de egzersiz gurubu ağrı skoru kontrol grubundan daha düşüktü (p=0,017). FTR grubunda ağrı kesici ilaç kullanımı daha azdı (p=0,005). Postoperatif 1. günde her iki grupta da boyun hareket açıklığında (ROM) kısıtlılık göürüldü. Ancak gruplar arasında değerlendirmede istatistiksel olarak fark saptanmadı (p>0,05). Boyun ağrısı ile patolojik tanı, ameliyatın türü, vki (vücut kitle indeksi) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (her biri p>0.05). Sonuç: Çalışmamız boyun esneme(aktif germe) egzersizlerinin; postoperatif dönemde ağrı şikâyetlerinde gerileme sağladığını ve analjezik kullanımını önemli ölçüde azaltabildiğini göstermektedir. Tiroid cerrahisi sonrası dönemde boyun esneme egzersizlerinin düzenli uygulanmasını, iyileşme süreçlerini desteklemek adına etkili bir yöntem olarak önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Thyroid surgery has long been a widely practiced surgical procedure and the complications following this surgery are well known. Postoperative neck pain and restriction of neck movements are common complaints that are not emphasized in the literature. This is due to the prolonged tense position of the head and neck of the patients. The aim of our study was to investigate the effect of neck stretching (active stretching) exercises on postoperative neck pain and neck range of motion (ROM) in patients undergoing open thyroidectomy or lobectomy for benign or malignant reasons. Materıals and Methods: This prospective, randomized controlled study was conducted at Ankara Bilkent City Hospital between October 2023 and April 2024 after ethics committee approval. Patients aged 18-70 years who underwent total thyroidectomy or lobectomy for benign or malignant reasons were included in the study. The patients were divided into two groups: the FTR group that performed stretching (active stretching) exercise and the control group that did not perform exercise. The exercise program started at week 1 preoperatively and continued for 4 weeks postoperatively. Patients were evaluated preoperatively and postoperatively on the 1st day, 1st week and 1st month. Pain symptom and range of motion were measured. Results: A total of 109 patients, 58 in the control group and 51 in the FTR group. The pain of the patients was evaluated with VAS (visual analog scale). Pain scores increased in both groups on the first postoperative day. On the 7th postoperative day, the pain scores of the exercise group (mean 0 (0-2)) were significantly lower than the control group (mean 0 (0-1)) (p=0.040). On the 30th postoperative day, the pain score of the exercise group was lower than the control group (p=0,017). The use of pain medication was less in the FTR group (p=0,005). On the 1st postoperative day, neck range of motion (ROM) restriction was observed in both groups. However, there was no statistical difference between the groups (p>0.05). There was no statistically significant difference between neck pain and pathologic diagnosis, type of surgery, body mass index (BMI) (each p>0.05). Conclusıons: Our study shows that neck stretching (active stretching) exercises can significantly reduce pain complaints and analgesic use in the postoperative period. We recommend the regular application of neck stretching exercises in the postoperative period after thyroid surgery as an effective method to support the healing process.