1050, 4140, ve 8620 çeliklerinin ısıl işlemle değişen mikroyapı ve mekanik özelliklerine bağlı işlenebilirlikleri
The machinebilities of 1050, 4140 and 8620 steels related to changing microstructures and mechanical properties before and after the heat treatment
  1. Tez No: 55228
  2. Yazar: YUSUF ÖZÇATALBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FEVZİ ERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İşlenebilirlik, Mekanik özellikler, Takım Ömrü, Kesme Kuvvetleri, Yüzey Pürüzlülüğü, Talaş Kökü Morfolojisi, Machinability, Mechanical Properties, Tool Life, Cutting Forces, Surface Roughness, Chip Roots Morphology
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
1050, 4140 VE 8620 ÇELİKLERİNİN ISIL İŞLEMLE DE?İŞEN MIKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNE BA?LI İŞLENEBİLİRLİKLERİ (Doktora Tezi) Yusuf ÖZÇATALBAŞ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül - 1996 ÖZ Bu çalışmada, haddelenmiş 1050, 4140 ve 8620 çeliklerinin tam tavlama ve normalleştirme ısıl işlemleri ile değiştirilen mikroyapı ve mekanik özelliklerine bağlı işlenebilirinden araştırılmıştır. Laboratuvar çalışmalarında, imal edilen gerinim ölçerli torna dinamometresi ile kesme kuvvetleri ölçülürken, ani durdurma aparatı ile de talaş kökü morfolojileri incelenmiştir. Her üç çelik için maksimum takım ömrünün malzemelerin haddelenmiş durumunda olduğu gözlemlenmiştir. Ancak, 4140 numunede 200m/dak kesme hızının üzerinde tam tavlama işleminin takım ömrünü arttırdığı görülmüştür. Minimum yüzey pürüzlülüğü 1050 ve 4140 için haddelenmiş durumda, 8620 için ise normalleştirilmiş durumda elde edilmiştir. Tam tavlanmış her üç numunenin kesme kuvvetlerinde (Fc, Ff) azalma eğilimi mevcuttur. Minimum yapışık talaş genişliği, 1050 numunede normalleştirilmiş durumda 35m/dak'a kadar, 4140 ve 8620 numunelerde ise haddelenmiş durumda sırasıyla 13m/dak ve 72m/dak kesme hızlarına kadar tespit edilmiştir. Her üç numunede de tam tavlama ısıl işlemi yapışık talaş oluşma eğilimini arttırmış, artan yapışık talaş genişliği ise yüzey pürüzlülüğünün artışına sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
THE MACHINABILITTES OF 1050, 4140 AND 8620 STEELS RELATED TO CHANGING MICROSTRUCTURES AND MECHANICAL PROPERTIES BEFORE AND AFTER THE HEAT TREATMENT Ph.D Thesis Yusuf ÖZÇATALBAŞ GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY September 1996 ABSTRACT In this study, the machinabilities of 1050, 4140 and 8620 rolled steels have been investigated related to changing microstructures and mechanical properties before and after full annealing and normalizing heat treatments. In laboratory tests, while the cutting forces have been measured by a shope made strain gauge dynamometer for lathe work on one hand, one the other hand, the morphologies of chip roots have been studied by using a quick stop device. For these three types of steels the maximum tool life has been observed at as rolled state. However, it has been observed that the tool life for full annealed 4140 steel has been increased when the cutting speed is over 200 m/min. The least surface roughness has been obtained for 1050 and 4140 steels at their as rolled state and for 8620 after normalizing. All samples with full annealed condition exhibited the tendency of decreasing the cutting forces (Fcand Ff). The minimum built-up edge width on normalized 1050 steel has been up to 35 m/min and on the rolled 4140 and 8620 steels up to 13 m/min and 72 m/min cutting speeds respectively. In all three samples, full annealing process increased the tendency of having built-up edge and increasing built-up edge width increased the surface roughness.