Isıl dönüştürücülerin değişken kaynak ve çevre sağlığı şartlarında termodinamik analizi
  1. Tez No: 55227
  2. Yazar: H.ALİ ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. Ö. ERCAN ATAER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isıl dönüştürücüler, Değişken çevre sıcaklığı
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ISIL DÖNÜŞTÜRÜCÜLERİN DE?İŞKEN KAYNAK VE ÇEVRE SICAKLI?I ŞARTLARINDA TERMODİNAMİK ANALİZİ (Yüksek Lisans Tezi) H. Ali ÖZEN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Mayıs 1996 ÖZ Bu çalışmada kaynak ve çevre sıcaklığı periyodik olarak değişen bir temel ısıl dönüştürücü, enerji depolama elemanları olan bir temel ısıl dönüştürücü ve enerji depolama elemanları ile ısıl dirençlerden oluşan bir genel ısıl modülün, maksimum iş ve verim için optimum çalışma şartlan belirlenmiştir. Analizde kaynak ile çevre sıcaklığı arasında ve periyodik olarak değişen kaynak ısı aktarımı ile çevre sıcaklığı arasında faz açısı olduğu varsayılmıştır. Isıl dönüştürücünün maksimum ısıl verim ve işini veren faz açılarının değerleri elde edilmiştir. Ayrıca belirli bir iş elde etmek için ısıl dönüştürücüye aktarılabilecek rrımimum ısı enerjisinin miktarı belirlenmiştir. Harmonik olarak değişen kaynak ve çevre sıcaklığı için açık/kapalı (on/off) şekilde çalışan ısıl dönüştürücüler incelenmiş ve bu ısıl dönüştürücülere ait optimum çalışma şartlan belirlenmiştir. Açık/kapalı (kesikli) şekilde çalışan ısıl dönüştürücülere basamak değişimi uygulanarak optimum çalışma şartlan tesbit edilmiştir. Gerçek ısıl dönüştürücüler için sonuçlar elde edilmiş ve sonuçlar karşılaştınlmıştır. Enerji depolu temel ısıl dönüştürücüye olan sabit ve harmonik ısı aktarımında sistemin ısıl verimi ve işi hesaplanmıştır. Enerji depolama elemanlan ve ısıl dirençlerden oluşan genel ısıl modül, matris formda ifade edilmiş ve genel ısıl modüle ait faz açılan belirlenmiştir. Temel ısıl dönüştürücüler ve genel ısıl modüller için elde edilen teorik sonuçların uygulamalan için örnekler verilmiştir. Bilim Kodu : 625.02.02
Özet (Çeviri)
II THERMODYNAMIC ANALYSIS OF THERMAL CONVERTERS IN THE VARIABLE SOURCE AND ENVIRONMENT TEMPERATURE CONDITIONS (M.Sc. Thesis) H. Ali ÖZEN GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY May 1996 ABSTRACT In this study, the optimum working conditions of a basic thermal converter whose source and environment temperature is changing periodically; a basic thermal converter which has energy storage elements; and a general thermal module which is made up of energy storage elements and thermal resistance are determined for the maximum work and efficiency. In the analysis, it is supposed that there is a phase angle between source and environment tempereture, and between source heat transfer, which is changing periodically, and environment tempereture. The results of the phase angles which gives the maximum thermal efficiency and work of thermal converter are obtained. Besides, the amount of the minimum energy which can be transferred to the thermal converter for obtaining a certain work is determined. The thermal converters, which are working in the form of on/off for the source and environment temperature that is changed harmoniously, are investigated and the optimum working conditions that are belong to the thermal converters are determined. The optimum working conditions of thermal converters are determined by applying step variation to the thermal converters which are working in the form of on/off. The results for the real thermal converters are obtained and the results are compared. The thermal efficiency and work of the system are calculated by transferring fixed and harmonic heat to the basic thermal converter that is storage with energy. The elements of the energy storage and the general thermal module, which is made up thermal resistance, are explained in matrix form and the phase angles of the general thermal module are determined. The examples are given for the practical applications of theoretical results which are obtained for the basic thermal converters and general thermal modules. Sicience Code : 625.02.02 Key Words : Thermal converter, Variable environment temperature Page Number : 108 Adviser : Prof. Dr. Ö. Ercan ATAER