Serebellar enfarktı olan hastalarda etyoloji, başvuru esnasındaki nörolojik muayene ve enfarkt paternlerinin prognoz ve sağ kalıma etkisi
- Tez No: 552298
- Danışmanlar: PROF. DR. BİJEN NAZLIEL, PROF. DR. CANAN TOGAY IŞIKAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Serebellar enfarkt, Serebrovasküler Hastalık, mRS, NIHSS, Cerebellar Infarction, Cerebrovascular Disease, mRS, NIHSS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre en önemli morbidite ve ikinici sıradaki mortalite nedeni olan serebrovasküler hastalıklar tüm dünyada önemli bir halk sağlığı problemi ve ciddi ekonomik kayıplara yol açabilecek bir hastalıktır. Serebellar etkilenim SVO' ların %2- 5 kadarını oluşturmakta olup klinikte çoğu zaman iyi prognoz ve düşük ölüm oranlarıyla karşımıza çıkmaktadır. Buna rağmen sıklıkla da tanı atlanan bir SVO alt tipidir. Bunun nedeni ise hastaların çoğunlukla periferik vertigo şeklinde tanı almalarıdır. Çalışmadaki ana amacımız iskemik SVO hastalarından serebellumu tek başına veya diğer santral sinir sistemi bölgeleri ile birlikte etkilenen hastaların acildeki ilk değerlendirmemizden itibaren olan klinik, etyolojik, radyolojik özelliklerinin hastaların prognozuna, sakatlık ve 6 aylık sağ kalımlarına etkilerini değerlendirmektir. Serebellar enfarktların MRG veya BT görüntülemelerinde parankimal tutulum paternlerinin prognoz ve sağ kalıma olan etkilerini incelemek diğer bir amacımızdı. Bu amaçla retrospektif olarak 200 serebellar enfarkt hastası taranmıştır. Tek ve çok değişkenli analizlerle prognoz ve sağ kalımı etkileyen faktörler değerlendirildi. Olgularda sağ kalımı belirleyen en belirleyici olan faktörler sırasıyla; ileri yaş, kadın cinsiyet, dengesizlik semptomu, multipl enfarkt, enfarkt boyutu 1.5 cm üzerinde olması , posterior sirkülasyon infratentoriyal bölgelerde ek iskemik lezyon bulunması ve geliş mRS idi. Prognoz açısından ise yine ileri yaş, kadın cinsiyet, dengesizlik semptomu, multipl enfarkt ve PICA, AICA, SCA toplu etkilenimi olmuştur. Serebellar inmelerin tanınabilirliğinin, mevcut akut inme yaklaşımlarıyla değerlendirilme oranlarının düşük olması bu hastaların tanı takip ve tedavileri açısından ek başka faktörleri belirlemeyi gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
According to World Health Organization data, cerebrovascular disease (CVD) is the most important cause of morbidity and second most cause of mortality. Moreover it is a major public health problem and serious economic burden. Cerebellar infarctions account for around 2 to 5% of CVD, and often have good prognosis and low mortality rates in clinical practice. However, it is often a mistaken for peripheral vertiginous diseases. The main aim of this study is to evaluate the effects of clinical, etiologic and radiological features on prognosis, disability and 6 month survival rates of patients who are diagnosed as isolated cerebellar infarction or infarction with other central nervous system regions. Also another objective is to investigate the effects of parenchymal involvement patterns on prognosis and survival rates with MRI or CT imaging of cerebellar infarctions. For this purpose, 200 cerebellar infarct patients were screened retrospectively. Factors affecting prognosis and survival were evaluated with single and multivariate analyzes. The most important factors determining survival in patients are; older age, female gender, symptom of imbalance, multiple infarct pattern, over 1.5 cm infarct size, coocurrent ischemic lesion in posterior circulation infratentorial region and initial mRS grade. In terms of prognostic factors, older age, female gender, symptom of imbalance, multiple infarction pattern and PICA, AICA, SCA total involvement are the major ones. Cerebellar strokes, which are misdiagnosed more often than the other CVD types, require the identification of additional factors for the diagnosis criterias and make them more appropriate candidates for new acute CVD management strategies.