13 numaralı Atik Şikayet Defteri (Vr.1-142) (Değerlendirme-çeviri-metin)
  1. Tez No: 552312
  2. Yazar: HASAN BASRİ TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şikâyet Defteri, borç, miras, vergi, vakıf, eşkıyalık, Complaint Books, debt, foundation, tax, inheritance, banditry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 485
Özet
Hicri 1100/Miladi 1689 yıllarına ait hükümleri içeren 13 numaralı Şikâyet defteri Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı‟nda A.DVNS. ŞKT.d koduyla kayıtlıdır. Tez çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, defterin değerlendirilmesi, ikinci bölümde hükümlerin özetlerinin çıkarılması, üçüncü bölümde ise hükümlerin transkripsiyonu yapılmıştır. Şikâyet defterlerinin genel özelliklerini taşıyan ve tezimize konu olan 13 numaralı Atik şikâyet defteri Osmânlı devletinin 1689 yılına ait sosyal, ekonomik, siyasi olarak genel görünümünü yansıtmaktadır. Bununla birlikte Osmânlı devletinin 1689 yıllarında savaş durumunda olmasından dolayı defterde kayıt altına alınan hükümlerle devletin askeri yapısı hakkında bilgi edinmekteyiz. Özel hukuku ilgilendiren; alacak-verecek, miras, gasp, eşkıyalık, dava nakilleri, kamu hukukunu ilgilendiren; sefer muafiyeti, mürur tezkiresi, görevlendirmeler, vergi, vakıf ve tahsilat konularında hükümler yer almaktadır. Bu konulardan yola çıkarak 13 numaralı şikâyet defteri, toplumun problemlerine çözüm arama yollarını ve devletin verdiği refleksleri açıkça ortaya koymamızda yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
13 numbered Şikâyet Defteri which contains records of 1100 AH./1689 G. is registered with the code A.DVNS. ŞKT.d. in Directorate of State Archives of the Presidency of the Republic of Turkey. In this thesis, the first part of defter which consists of 701 records in 142 folios is examined. This examination is composed of consideration, summarization and transcription of the records aforeSa„îd. The defter itself has the general characteristics of Şikâyet Defter series and reflects the social, economic and politic situation of Ottoman Empire in 1689. Moreover the defter bears further importance for its contextual aspect of providing information about Ottoman military structure in regard to the fact that Ottomans was in a war position in 1689. Defter involves the subjects concerning private law; conflicts which broke out over money, inheritence disputes, usurpation, banditry, case conveys and concerning public law; exemption from military service, right of way (mürur tezkiresi), official delegation, tax, vaqfs and collecting power. This content-rich defter also represents the reflection of government to the ways of seek solutions to society‟s problems.