Farklı retansiyon apareylerinin mikrobiyal flora üzerine etkileri
The effects of di̇fferent retenti̇on appli̇ances on mi̇crobi̇al flora
- Tez No: 552331
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZELİHA MÜGE BAKA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Lactobacillus, mikrobiyal flora, pekiştirme apareyleri, streptococcus mutans, Lactobacillus, microbial flora, retention appliances, streptococcus mutans
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı sabit lingual retainer ile hareketli olarak kullanılan Essix plağı ve Hawley apareyinin mikrobiyal flora üzerindeki etkilerini karşılaştırarak hangi pekiştirme apareyinin ağız hijyeni açısından daha avantajlı olduğunu belirlemektir. Çalışmamızda ortodontik tedavisi bitim aşamasında olan 45 birey (12-18 yaş) üç eşit gruba ayrılmıştır. Hastalara debonding işleminden 1 hafta önce detertraj ve polisaj işlemiyle beraber standart oral hijyen eğitimi verilmiştir. Debonding işlemi yapılan hastalara rutin olarak uyguladığımız lingual retainer, Hawley apareyi ve Essix plağından biri rastgele uygulanarak pekiştirme prosedürüne başlanmıştır. Hastalarımızın tükürük örnekleri debonding seansı, debonding işlemi sonrası 5 ve 13. haftaları olmak üzere toplamda 3 kez alınmıştır. Alınan tükrük örneklerinde Real-time Polimeraz zincir reaksiyonu (Real-time PCR) tekniğiyle S.mutans ve L.casei tahlil edilmiştir. Ayrıca debonding yapıldığı seansta, debonding işlemi sonrası 1. haftada, 5. haftada ve 13. haftada dental plak birikiminin klinik parametreleri olan plak indeksi, gingival indeks, periodontal cep derinliği ve modifiye diş eti oluğu kanama indeksi ölçümleri yapılmıştır. Klinik periodontal bulgular değerlendirilirken gruplar arası karşılaştırmalarda Kruskal Wallis testi, grup içi karşılaştırmalarda Friedman testi kullanılmıştır. Mikrobiyolojik bulgular değerlendirilirken gruplar arası karşılaştırmalarda Tek Yönlü Varyans Analizi testi, grup içi karşılaştırmalarda Tekrarlı Ölçümlerde Varyans Analizi testi kullanılmıştır. LR ve Hawley grubunda S.mutans sayısında debonding sonrası 5. haftaya göre 13. haftada istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş tespit edilmiştir. Essix grubunda ise debonding seansına göre debonding sonrası 13. haftada istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş tespit edilmiştir. L.casei sayısal ölçümlerinde ise her üç grupta da debonding sonrası 5. haftaya göre 13. haftada istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş tespit edilmiştir. Ayrıca Essix grubunda L.casei sayısında debonding seansına göre debonding sonrası 13. haftada istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş tespit edilmiştir. Çalışmamızda her üç grupta da pekiştirmeye geçildiğinde zamanla periodontal sağlığı belirleyen tüm indeks değerlerinde anlamlı azalma olmuştur. Pekiştirme sırasında periodontal ve mikrobiyolojik bulgular açısından pekiştirme apareyleri arasında fark olmadığı görülmektedir. Tedavi sonunda ortodontik aygıtların çıkarılması oral hijyenin sağlanmasını kolaylaştırmakta, periodontal sağlığın iyiye gitmesini sağlamakta, karyojenik bakteriler olan S.mutans ve L.casei sayısında azalma ile mine demineralizasyonu ve ortodontik tedavi sırasında artmış olan çürük oluşumu riskini azaltmaktadır. Pekiştirme sırasında periodontal ve mikrobiyolojik bulgular açısından pekiştirme apareyleri arasında fark tespit edilmemiştir. Bu nedenle aparey tercihi yapılırken apareylerin diğer avantaj ve dezavantajları göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the effects of the lingual retainer and removable Essix plaque and the Hawley on the microbial flora and to determine which appliance is more advantageous in terms of oral hygiene. In our study, 45 patients at the last phase of orthodontic treatment are divided into 3 equal groups (12-18 years of age) randomly. After the scaling and polishing transaction we informed the patients about the standart oral hygiene. After debonding we applied one of the tree retention applinces routinely used for retention phase ( lingual retainer, Essix plaque and Hawley appliance) to the patients. Patients' saliva samples were taken 3 times in total, including debonding sessions, 5th and 13rd weeks after debonding. In saliva samples S.Mutans and L.Casei levels were determinated by real-time polymerase chain reaction (Real-time PCR) method. Also plaque index, gingival index, gingival sulcus depth and bleeding on probing measurements that are the clinical parameters of the dental plaque accumulation were taken during the debonding sitting and in 1st , 5th and 13rd weeks after debonding. When clinical periodontal findings were evaluated, Kruskal Wallis test was used in the intergroups comparison, and Friedman test was used in the intragroup comparisons. When the microbiological findings were evaluated, one way ANOVA test was used in the intergroups comparison and the ANOVA test was used in the intragroup comparisons. A statistically significant decrease was detected in the LR and Hawley group at the 13th week compared to the 5th week after debonding with S. mutans. In the Essix group, a statistically significant decrease was detected at 13th week after debonding according to the debonding session. In quantitative measurements of L. casei, a statistically significant decrease was detected in the 13th week after debonding compared to 5th week in all three groups. In addition, a statistically significant decrease was detected in the Essix group at the 13th week after debonding according to the debonding session in L. casei counts. In our study, in all three groups, all of the index values that determines the periodontal health gradually decreased and oral hygiene improved. Periodontal and microbiological findings during retention period shows no difference between retention appliances. Removal of orthodontic devices at the end of treatment facilitates the provision of oral hygiene, improves periodontal health, reduces the number of cariogenic bacteria as S.mutans and L.casei, and reduces the risk of caries and increased demineralization during orthodontic treatment. Periodontal and microbiological findings during retention show no difference between retention appliances. For this reason, other advantages and disadvantages of the appliances should be taken into account when choosing the appliance.