Okul öncesi din eğitiminde kavram öğretimi
Concept teaching in preschool religious education
  1. Tez No: 552355
  2. Yazar: MECNUN KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MACİD YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Preschool Education, Religious Education, Concept Teaching, Religious Concepts, Abstarct Concepts
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez; okul öncesi dönemde çocukların kavramları nasıl algıladıklarını ortaya koymayı ve okul öncesi din eğitiminde kavram öğretim sürecini betimlemeyi hedefleyen nitel bir araştırmadır. Araştırmanın giriş bölümünde; araştırmanın konusu, amacı, önemi ve yöntemine değinilmiştir. Birinci bölümde ise okul öncesi dönemde çocukların bedensel, zihinsel, kişilik ve ahlaki gelişimleri irdelenmiştir. Ayrıca okul öncesi eğitim, okul öncesi din eğitimi ve 4-6 yaş Kur'an kurslarının amacı, önemi, ilkeleri ve özellikleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde kavram kelimesinin tanımı, özellikleri ve çeşitleri incelenmiştir. Bu bağlamda okul öncesi din eğitiminde sıkça karşılaşılan soyut dini kavramların çocuklar tarafından nasıl tasavvur edildikleri anlatılmıştır. Çocukların kavramları nasıl öğrendikleri, kavram öğrenme ve öğretme kuramları, kavram öğretim sürecinin planlanması, içeriğin organize edilmesi ve kavram öğretme sürecinin değerlendirilmesi başlıkları üzerinde durulmuştur. Ayrıca okul öncesi Kur'an kurslarında Dini Bilgiler dersinde bulunan“Saygı”,“Allah'ı Seviyorum”ve“Sorumluluk”adlı ünitelerin çocuklara nasıl öğretilebileceğini göstermek amacıyla örnek ders işlenişi ve örnek etkinlikler planlanmıştır. Araştırmanın sonuç bölümünde ise; okul öncesi dönemdeki çocukların kavramları daha kolay anlamalarını ve kullanabilmelerini sağlayacağı düşünülen tavsiyelerde bulunulmuştur. Anahtar Kavramlar: Okul Öncesi Eğitim, Din Eğitimi, Kavram Öğretimi, Dini Kavramlar, Soyut Kavramlar
Özet (Çeviri)
This thesis is a descriptive research that tries to explain how children perceive concepts in preschool period and how to teach concepts effectively in religious education process. The research consists of introduction, first part, second section and results. In the introduction, the subject, purpose, importance and method of the research are mentioned. In the first part, physical, mental, personality and moral development of children in preschool period were examined. In addition, the aim, importance, principles and characteristics of pre-school education, pre-school religious education and Qur'an courses are emphasized. In the second chapter, the definition, characteristics and types of the concept word are examined. In this context, it has been explained how abstract religious concepts that are frequently encountered in pre-school religious education are envisaged by children. The concepts of how children learn concepts, concept learning and teaching theories, planning of the concept teaching process, designing the content and evaluating the concept teaching process are emphasized. In addition, sample lessons and sample activities were planned in order to show how the units named“Respect”and“I love Allah”can be taught to children in the Religious Studies course in pre-school Qur'an courses. In the conclusion part of our research, we suggest that children in pre-school age will be able to understand and use the concepts more easily.