Kurumsal çekicilik algısının oluşumunda sponsorluk faaliyetlerinin etkisi
The effect of sponsorship activities in the formation of corporate attractiveness perception
  1. Tez No: 552385
  2. Yazar: BİRGÜL ÜSTÜNBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATUN BOZTEPE TAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Çekicilik, Kurumsal Çekicilik Algısı, Sponsorluk, Potansiyel Çalışanlar, Corporate Attractiveness, Perception of Corporate Attractiveness, Sponsorship, Potential Employees
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bir kurumun potansiyel çalışanları tarafından çalışmak için iyi bir yer olarak algılanmasını ifade eden kurumsal çekicilik, nitelikli işgücünün kuruma çekilmesinde önemli bir yere sahiptir. Rekabetin yoğun yaşandığı günümüz koşullarında kurumların nitelikli işgücü doğrultusunda diğer rakiplerinden farklılaşmasının öne çıkması nedeniyle kurumsal çekicilik gibi bir soyut değere sahip olmak kurumlar açısından ulaşılması istenen bir amaç olarak konumlanmaktadır. Kurumsal çekicilik ise, potansiyel çalışanları tarafından beğenilen, takdir edilen ve tercih edilen bir kurumun daha çekici olarak nitelendirilmesi ve iyi bir işveren olarak değerlendirilmesini ifade etmektedir. Kurumların potansiyel çalışanlarına ulaşabilmesinde önemli bir paya sahip olan iletişim faaliyetleri, kurumlara yönelik hedef kitlelerde istenen türde olumlu algıların yaratılması ve sürdürülmesine katkı sunmaktadır. İletişim faaliyetlerine dahil edilen sponsorluk çalışmaları bu bağlamda ön plana çıkmakta; kurumların potansiyel çalışanlarına ulaşması, kuruma yönelik çekicilik algısının oluşması ve nitelikli çalışanların kurumlara çekilmesinde sponsorluk faaliyetlerinin etkisinin incelenmesi önem taşımaktadır. Bu çalışmada, sponsorluk faaliyetlerinin kurumsal çekicilik algısının oluşumuna etkisi incelenmiştir. Nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniğinin kullanıldığı, 507 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmadan elde edilen bulgular sponsorluk faaliyetlerinin kurumsal çekicilik algısı üzerinde etkisi olduğuna işaret etmiştir. Sponsorluk türleri açısından ise sırasıyla sosyal sponsorluk, çevre sponsorluğu, kültür-sanat sponsorluğu ve spor sponsorluğunun kurumsal çekicilik algısının oluşumunda etkili olduğunun ortaya konduğu araştırmada, bu bulgunun yanı sıra tüm sponsorluk türlerinin kurumsal çekiciliğe yönelik birbirine yakın etkilere sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca kurumsal çekicilik algısının oluşumunda sponsorluk faaliyetlerinin etkisinin cinsiyet ve yaş değişkenine göre grup ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılaşmaya neden olduğu, eğitim düzeyi değişkenine göre ise bir farklılaşmanın bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The corporate attractiveness that states to be perceived as a great place to work by potential employees of the corporation has an important role for the institution to own skilled employees. Due to the need of differentiation of institutions from other competitors, the skilled labour of institutions is significant in today's highly intense conditions. Therefore, having an abstract value such as corporate attractiveness is positioned as a desired goal to be reached in terms of corporations. Also, corporate attractiveness indicates that a corporation is perceived as a good employer to work by potential employees. Communication activities have a significant lot in the reach to the potential employees of a corporation. Communication strategies contribute to the creation and maintenance of positive perceptions such as corporate attractiveness towards institutions. In this regard, the sponsorship activities include in the communication activities stand out. To examine the effects of the sponsorship activities are significant for reaching the potential employees, the establishment of the perception of attractiveness and attracting qualified employees to institutions. In this study, the effect of sponsorship activities on the perception of corporate attractiveness is examined. In this context, a research has been conducted with the participation of 507 people and the questionnaire technique is used from the quantitative research methods. Findings obtained from the research indicate that sponsorship activities have an impact on the perception of corporate attractiveness. Findings also demonstrates that the types of sponsorship which have an impact on corporate attractiveness perception are respectively social sponsorship, environmental sponsorship, culture- art sponsorship and sport sponsorship. In addition to these findings, it is determined that all types of sponsorship have similar effects on corporate attractiveness. Furthermore, the one -way analysis of variance has been used to determine whether the participants' agreement levels on the expressions about sponsorship activities for formation of corporate attractiveness perception changes in relation to the group averages depending on the variances of gender, age and education level. Findings indicates that there is a statistically significant difference between the group averages according to gender and age variables. In other respect, it is concluded that there is no differentiation according to the education level variable.