TRT repertuvarında bulunan Malatya türkülerinin makam dizisi, usul ve ses genişliği yönünden analizine yönelik incelenmesi
Malatya Turks in the TRT repertoire authorized order width investigation for analysis
  1. Tez No: 552394
  2. Yazar: UĞUR İDAÇLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN KAMİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Malatya, Türkü, Makam, Türk Halk Müziği, Kültür, Malatya, Folk Songs, Mode, Turkish Folk Music, Culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu araştırma İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Müziği Anabilimdalı“TRT Repertuvarında Bulunan Malatya Türkülerinin Makam Dizisi, Usul, ve Ses Genişliği Yönünden Analizine Yönelik İncelenmesi”isimli yüksek lisans bitirme tezi olarak hazırlanmıştır. Bu çalışmada kavramsal çerçeve oluşturulurken kaynak tarama yöntemi ile Türk Halk Müziğinin tanımı, Türk Halk Müziğinde kullanılan türler ve ezgisel yapı ve Türk Halk Müziğinde Usul ve Ölçü kavramları gibi başlıklar açıklanmaya çalışılıp, Malatya yöresi halk ezgilerinin müzikal analizlerine ve kültürel yapısına küçük de olsa bir ışık tutması umularak Malatya'nın tarihi, coğrafi yapısı ve folkloruna kısaca değinilmiştir. Bu çalışmada; kaynak tarama yöntemiyle, Malatya yöresine ait TRT Repertuarında bulunan 75 adet Türkü'ye ulaşılmıştır. Ulaşılabilen 75 adet Malatya Türküsü müzikal açıdan analiz edilmeye çalışılmıştır. Müzikal analiz yapılırken Türkü'nün karar sesi, dizisi, güçlüsü, donanımı, genişlemesi, seyri ve ölçüsü gibi başlıklar ele alınmıştır. Bu araştırma Malatya yöresi halk ezgilerini müzikal açıdan incelemeyi amaçlamıştır. Bu çalışmada türkülerin makam ve usul bakımından analizi yapılmıştır. Bu bağlamda incelenen türküler bu konular kapsamında sınırlandırılmıştır. Betimsel bir nitelikte olan bu incelemede tarama modeli kullanılıp türküler yukarıda bahsedilen konular kapsamında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda ise araştırma kapsamına giren konular dahilinde mevcut durum ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has been prepared as a graduate thesis of İnönü University Social Sciences Institute, Department of Turkish Music abil Analysis of Malatya Folk Songs Founded in TRT Repertoire in Terms of Authorization, Analysis, and Sound Width Analysis. In this study, while creating conceptual framework, the definition of Turkish Folk Music with source screening method, species used in Turkish Folk Music and melody structure and methods of method and measure in Turkish Folk Music are tried to be explained and a small amount of light on the musical analysis and cultural structure of folk melodies in Malatya region. The history, geographical structure and folklore of Malatya are briefly mentioned. In this study; with source scanning method 75 Turks from the TRT Repertoire belonging to Malatya were reached. The 75 Malatya songs which can be reached were tried to be analyzed in terms of music. While the musical analysis is performed, topics such as the decision sound, sequence, strength, equipment, expansion, course and size of the Turkish language are discussed. This study aimed to examine the folk melodies in Malatya region from a musical point of view. In this study, the analysis of folk songs in terms of authority and method. In this context, the studied folk songs were limited with in the scope of these issues. In this descriptive study, the screening model was used and the songs were analyzed with in the scope of the subjects mentioned above. As a result of the research, the current situation has been revealed in the subjects covered by the research.