Veri zarflama analizi ile banka etkinliklerinin değerlendirilmesi: 2006-2017 dönemi uygulaması
Assessment of bank efficiencies using data envelopment analysis: Application of the period 2006-2017
  1. Tez No: 552399
  2. Yazar: HATİCE TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SOBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sistemi, Güçlü Ekonomiye Geçiş, Bankacılık Sektörü Etkinlik Analizi, Veri Zarflama Analizi, Banking System, Transition to Strong Economy, Banking Sector Effectiveness Analysis, Data Envelopment Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bankacılık sektörü finansal sistemin işleyişinde aracılık fonksiyonu sayesinde aktif rol oynamaktadır. Dengeli bir ilerleme kaydeden ülke ekonomisi için güçlü ve sağlam bir bankacılık sistemi gerekmektedir. Ancak bankacılık sektörü finansal piyasalarda aniden ortaya çıkan bozulmalardan ve olumsuz durumlardan hızlı bir şekilde etkilenmektedir. Buna göre ekonomide meydana gelen krizlerin neden olduğu sorunlar ile başa çıkmak ve istikrarın sağlanması amacıyla 'Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı' uygulanmıştır. Yeniden yapılanma sonucunda sektör dayanıklı bir yapıya kavuşturulmuştur. Günümüzde bilgi teknolojilerindeki gelişmeler ve finansal ortamda yaşanılan rekabet bankaları etkin çalışmaya zorlamaktadır. Bankaların etkinliği, kullanılabilir kaynaklarını kârlı yatırımlara dönüştürmelerine bağlıdır ve belirlenmesinde etkinlik analizleri kullanılmaktadır. Bu sayede hem bankaların performans düzeyleri belirlenmektedir hem de etkinlikleri hesaplanmaktadır. Bu çalışmada Türk Bankacılık Sektörü'nde 2006-2017 dönemi içerisinde sürekli faaliyet gösteren birtakım kısıtlara göre belirlenen 16 bankanın veri zarflama analizi (VZA) ile sermaye kaynakları bakımından etkinlikleri analiz edilmiştir ve performansları kıyaslama yapılarak değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre yorumlar getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The banking sector plays an active role in the mechanism of the financial system thanks to the intermediation function. A robust banking system is required for the country economy which has a balanced progress. However, the banking sector is rapidly affected by the sudden deterioration and negative situations in the financial markets. Accordingly, the 'Transition Program to a Strong Economy' were implemented in order to cope with the problems caused by the crises in the economy and ensure stability. As a result of the restructuring, the sector has become a resistant structure. Nowadays, improvements in information technologies and competition in the financial environment force banks to work effectively. The efficiency of banks depends on their ability to convert their available resources into profitable investments, and efficiency analyses are used to determine it. In this way, both the performance levels of banks are determined, and their activities are calculated. In this study, 16 banks, perpetual in the Turkish Banking Sector in the period 2006-2017, are determined according to certain constraints, and analyzed through data envelopment analysis (DEA) in terms of their capital resources, and their performances are evaluated by comparison. According to the results of the analysis, comments are made.