Okul yöneticilerinin iş tatmini duygusal emek ve iş stresi arasındaki ilişki: Konya ili üzerine bir araştırma
The relation between job satisfaction, emotional labor and job stress of school administratrors: A study in Konya province
- Tez No: 552484
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK KARAYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal emek, iş stresi, iş tatmini, Emotional labor, job satisfaction, job stress
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Kurumların amaçlarını gerçekleştirebilmesi, hizmeti alanlarla birebir ve çoğunlukla yüz yüze iletişimde olan çalışanların çaba ve gayretleri ile mümkün olabilmektedir. Doğal olarak duygular, iş tatmini ve stres bu süreçte önemli olmakta ve bundan dolayı çalışanların duygularını da kullanarak, vatandaş memnuniyetini en üst seviyede tutmaları istenmekte ve beklenmektedir. Duygusal emek davranışlarının, iş stres düzeyleri ve iş tatmin düzeylerine yapmış olduğu etkiler okul yöneticilerinin karar vermelerini, verilen bu kararlar da okul çalışanlarının performansını etkilemektedir. Bu etki ise doğrudan okulun amaç ve hedeflerinin gerçekleşme oranını belirlemektedir. Bu kapsamda Konya İli Meram İlçesi okul yöneticilerine anket uygulanmış, anket sonuçları SPSS 21 programında değerlendirilmiştir. Araştırmanın istatiksel analizlerinde Cronbach Alpha güvenilirlik testi, Levene testi, T testi, TUKEY testi, Anova testlerine başvurulmuştur. Araştırmada elde edilen bulgulara göre iş stresi, iş tatmini ve duygusal emek ölçeğinin demografik değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı farklılaşma gözlemlenmemiştir. İş stresi ile iş tatmini arasında yüksek anlamlı düzeyde ve negatif yönlü; iş stresi ile duygusal emek arasında yüksek anlamlı düzeyde ve pozitif yönlü ilişki bulunmuştur. İş tatmini ile duygusal emek arasında ise istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The realization of the objectives of the institutions is possible with the efforts and diligence of the employees who are one-to-one and mostly face-to-face with the clients. Naturally, emotions, job satisfaction and stress are important in this process and therefore, the employees are desired and expected to keep the highest level of citizen satisfaction by using their own feelings. The influences of emotional labor behaviors on job stress levels and job satisfaction levels affect the decision-making of the school administrators and these decisions consequently affect the performance of the school staff. This effect directly determines the realization rate of school goals and objectives. In this context, a questionnaire was filled out by the school administrators of Meram District of Konya Province and the responses of the survey were evaluated in SPSS 21 program. Cronbach's Alpha reliability test, Levene's test, T-test, TUKEY test and Anova test were utilized for statistical analysis of the research. According to the findings obtained in the study, there was no statistically significant difference between job stress, job satisfaction and emotional labor scale according to demographic variables. A significant negative correlation was found between job stress and job satisfaction, and a notable positive correlation between work stress and emotional labor was obtained. There was no statistically significant relationship between job satisfaction and emotional labor.