Babacan yöneticilik algısının tutumsal ve davranışsal sonuçları: Balıkesir ilinde görev yapan öğretmenler üzerine bir uygulama
Attitudinal and behavioral results of perception of paternalistic management: A study on teachers working in Balıkesir province
  1. Tez No: 686357
  2. Yazar: ARSLAN YURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN BÜYÜKYILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Babacan Liderlik, İş Tatmini, Lider-Üye Etkileşimi, Duygusal Bağlılık, İş Performansı, İşten Ayrılma Niyeti, Paternalistic Leadership, Job Satisfaction, Leader-Member Exchange, Emotional Commitment, Job Performance, Intention to Quit
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırma, öğretmenlerin yöneticilerinden algıladığı babacan liderlik davranışlarının sonuçlarına odaklanmaktadır. Araştırmanın amacı, öğretmenlerin algıladığı babacan liderliğin iş tatmini, lider-üye etkileşimi, duygusal bağlılık, iş performansı ve işten ayrılma niyeti üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunu belirleyebilmektir. Araştırma verisi, Balıkesir ilinde görev yapmakta olan 1844 öğretmenden anket yoluyla toplanmıştır. Değişkenlere ilişkin geçerlilik ve güvenilirlik analizlerinin ardından çoklu doğrusal regresyon analizleri ile hipotezlere ilişkin testler yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğretmenlerin algıladığı farklı babacan liderlik davranışlarının iş tatmini, lider-üye etkileşimi, duygusal bağlılık ve iş performansı üzerinde pozitif yönlü etkisinin, işten ayrılma niyeti üzerinde ise negatif yönlü etkisinin bulunduğu belirlenmiştir. Araştırmanın hem literatüre hem de uygulama açısından okullarda görev yapan öğretmenlere ve yöneticilere önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research focuses on the results of paternalistic leadership behaviors that teachers perceive from their administrators. The purpose of the research is to determine the effect of paternalistic leadership that perceived by teachers on job satisfaction, leader-member exchange, emotional commitment, job performance and intention to quit. The research data are gathered collected through a questionnaire from 1844 teachers working in Balıkesir province. After validity and reliability analysis, multiple linear regression analysis is used to test the hypotheses. As a result of the research, it was determined that different paternalistic leadership behaviors perceived by teachers have positive effect on job satisfaction, leader-member exchange, emotional commitment and job performance, and negative effect on the intention to quit. It is thought that the research will make important contributions to both literature and to teachers and administrators working in schools.