Yüksek sıcaklık fırını tasarımı ve yapımı
- Tez No: 55254
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERGUN KASAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek sıcaklık finnı, zaman oransal kontrol, termoçift, arakart
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
YÜKSEK SICAKLIK FIRINI TASARIM VE YAPIMI ( Yüksek Lisans Tezi ) Selim ACAR GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül 1996 ÖZET Bu çalışmada bir yüksek sıcaklık finnı tasarımı ve yapımı gerçekleştirilmiştir. Finn içi kullanılabilir hacim yaklaşık 5.4 İtdir ( 13 cm x 13 cm x 32 cm ). Finn iç sıcaklığı 115 dakikada 1200 °C sıcaklığa ulaşabilmektedir. Fınna ek olarak tasarlanan, sayısal göstergeli zaman oransal sıcaklık kontrol ünitesi ile finn sıcaklığı istenilen sıcaklık değerine ayarlanabilir. Ayarlama işlemi elle veya bilgisayar ile yapılabilir. Bunun yanında sıcaklık kontrol ünitesi bir ara kart ile bilgisayara bağlanabilmektedir. Yapılan bilgisayar programı ile finn sıcaklığı istenen süreler içinde arzulanan sıcaklıklara ayarlanabilir. Finn sıcaklığı, finn içine monte edilen Chromel - Alumel termoçift ile ölçülür. Bilim kodu: 404.01.01
Özet (Çeviri)
DESİGN AND IMPLEMENTATION OF A HIGH TEMPERATURE FURNACE ( M. Sc. Thesis ) Selim ACAR GAZI UNIVERSITY INSTITUE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY September 1996 ABSTRACT In this study the design and implementation of a high temperature furnace has been accomplished. The effective internal volume of the furnace is 5408 cm3 and can be heated up to 1 200 °C within a time period of II 5 minutes. The furnace temperature can be set up to a requested temperature value via a time proportional control unit with digital display, designed additionally to the furnace. The temperature setting can be made either manualln or with the aid of computer. The temperature control units, therefore, is able to be interfaced to the computer. The furnace temperature can be adjusted to desired temperature values within a desired time period by using a program. The furnace temperature is measured by means of a Chromel - Alumel thermocouple mounted in furnace. Science code : 404. 01. 01 Keywords : High temperature furnace, time - proportioning control, thermocouple, interface. Number of pages : 74 Adviser : Assistant Prof. Dr. Ergun KASAP